Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

EU-tisztújítás: Szlovénia fejlesztési miniszterét jelölték Bratusek helyére

Mivel az előző jelölt, Alenka Bratusek volt kormányfő csütörtökön visszalépett, Szlovéniának új biztost kellett jelölnie.
Violeta Bulc miniszterelnök-helyettest és fejlesztési minisztert jelölte EU-biztosnak Szlovénia pénteken, mivel az előző jelölt, Alenka Bratusek volt kormányfő csütörtökön visszalépett.

Bulc kevesebb mint egy hónapja, szeptember közepe óta töltötte be a fejlesztésért, stratégiai projektekért és a kohéziós politikáért felelős miniszteri, illetve a kormányfő-helyettesi tisztséget. Korábban nem viselt hivatalt. Az 50 éves politikus egyúttal a Vibacom nevű üzleti tanácsadócég tulajdonosa.

A kevéssé ismert politikusnő jelölését Karl Eljavec külügyminiszter jelentette be. Eljavec azt is elárulta, hogy a döntést "nem egyhangúlag" hozta meg a hárompárti koalíció alkotta szlovén kormány: hét tagja ellenezte, hat támogatta.

Az döntött Bulc javára, hogy ketten nem szavaztak, a tartózkodás pedig támogatói szavazatnak számított - idézte a minisztert az STA szlovén hírügynökség.

Alenka Bratusek azért lépett vissza csütörtökön, mert a meghallgatását követően az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságai nem támogatták jelölését. Az EP ipari és energiaügyi, valamint környezetvédelmi bizottságában mindössze 13-an szavaztak igennel arra a kérdésre, hogy szerintük Alenka Bratusek alkalmas-e arra, hogy az Európai Bizottság tagja legyen, míg 112 politikus szavazott nemmel, ketten tartózkodtak.

Bratuseket az Európai Bizottság egyik alelnöki posztjára jelölte Jean-Claude Juncker, a testület megválasztott elnöke. Az előző szlovén kormányfő az energiaunió kialakítását felügyelte volna biztosként.

A jelölést korábban élesen bírálták Szlovéniában, mivel Bratusek a választások elvesztése után, de még hivatalban lévő miniszterelnökként gyakorlatilag saját magát "buktatta felfelé" azáltal, hogy az általa vezetett kormány őt is jelölte a brüsszeli testületbe. Rajta kívül még két politikust ajánlott Juncker figyelmébe a ljubljanai kormány.

Bratusek visszalépése miatt Juncker szóvivője lehetségesnek nevezte, hogy az új bizottság november elsején esedékes hivatalba lépése is késhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét lőtte egymás területét a két Korea

Az összetűzés egy propagandaanyagokat szállító légballon miatt tört ki. Tovább olvasom