Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 27°C Még több cikk.

EP: nem tabu a kínai Olimpia megnyitásának bojkottja

Az Európai Parlament (EP) csütörtöki plenáris ülésén a kínai nyári olimpiai játékok megnyitása esetleges bojkottjára szólítja fel az EU vezetőket, amennyiben Peking nem újítja fel a párbeszédet Tibettel.
Az EP nagy többséggel (580 mellette, 24 ellene, 54 tartózkodással) elfogadott határozata élesen elítéli a kínai rendfenntartó erők brutális fellépését a tibeti tüntetőkkel szemben.

Felszólítja a kínai hatóságokat, hogy nyújtsanak orvosi segítséget a sérülteknek, a letartóztatottaknak pedig jogi támogatást, továbbá azonnal engedjék szabadon mindazokat, akik élve a szólásszabadság jogos eszközével, békésen vettek részt a tüntetéseken. Az EP a tibeti zavargások, és a biztonsági erők fellépésének azonnali kivizsgálását követeli, a független vizsgálatnak az ENSZ égisze alatt kell történnie. Az EP sürgeti az EU soros szlovén elnökségét, hogy haladéktalanul tegyen erőfeszítéseket az unió közös álláspontjának kialakítására.

Amennyiben Peking nem újítja fel a párbeszédet Tibettel, úgy vegyék fontolóra az EU vezetők, hogy nem vesznek részt a Nyári Olimpiai Játékok augusztusi megnyitó ünnepségén. A képviselők támogatásukról biztosítják a száműzetésben élő tibeti vallási vezető, a dalai láma álláspontját: Tibet számára nem függetlenséget követelnek, csak politikai és kulturális autonómiát, amely tiszteletben tatja a vallási szabadságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szlovák kormány mellett a Magyar Koalíció Pártja

Szlovákia - A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) vezetője cáfolja, hogy alkut kötettek volna a… Tovább olvasom