Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Elítéltek egy spanyol hírszerzőt kémkedésért

Tizenkét évi börtönre ítélte csütörtökön egy madridi bíróság a spanyol hírszerzés egyik volt emberét, aki titkos dokumentumokat akart eladni Oroszországnak, bár nem bizonyosodott be, hogy ez sikerült is neki.

Ilyen, hazaárulásnak minősülő ügyben először hoztak ítéletet Spanyolországban a demokrácia helyreállítása óta. Az elítélt a Nemzeti Hírszerző Központ (CNI) felépítéséről, kapcsolatrendszeréről és ügynökeiről gyűjtött össze adatokat.

Tevékenységéről Az El País című lap értesülése szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) értesítette a spanyolokat. A bíróság indoklása szerint ezek az adatok egy idegen hatalom kezébe jutva nagy veszélybe sodorták volna Spanyolország biztonságát.

Roberto Flórez 1991-től 2004-ig dolgozott a hírszerzésnek, és 2007-ben tartóztatták le. Tenerifei otthonában, egy számítógépben megtalálták a szövegét két levélnek is, amelyet Oroszország madridi nagykövetsége egyik tanácsosának írt. A letörölt levelet különleges számítástechnikai módszerrel rekonstruálták. Flórez ezekben felajánlotta az együttműködést, a másikban ízelítőt adott az ellopott adatokból. Szolgálataiért "indulásként" 200 ezer amerikai dollárt kért készpénzben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erőszakba torkollt a stockholmi demokrácia-párti tüntetés

Erőszakba torkollt csütörtökön a stockholmi iráni nagykövetség előtt rendezett demokrácia-párti… Tovább olvasom