Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Elfogadták a romák helyzetének javításáról szóló javaslatot

Az Európai Parlament nagy többséggel elfogadta a romák szociális és munkaerő-piaci helyzetének javítását célzó jelentést szerdán, Strasbourgban. A dokumentum, amelyet Kósáné Kovács Magda szocialista képviselő terjesztett be javasolja egyebek mellett, hogy az unió országaiban dolgozzanak ki adókedvezményeket azoknak a vállalkozásoknak, amelyek romákat foglalkoztatnak.

Egyben felkéri az Európai Uniót, hogy változtasson finanszírozási politikáján, hogy akár a romák által lakott kistelepülések is hozzájussanak az európai forrásokhoz. A jelentés szerint a gazdasági világválság fokozza Európa "legnagyobb kisebbségének" leszakadását, és félő, hogy a többségi társadalom gyűlölettel és kirekesztéssel válaszol saját gazdasági problémáira.A magyar szocialista képviselő jelentésében úgy fogalmaz: "a romák Európában ma a harmadik világbeli körülmények között ének.

Roma gyermekek tízezrei nőnek fel szegregált iskolákban, nem szerezhetnek versenyképes tudást, és egy életen át cipelik magukkal a megbélyegzés sebeit." A szocialista képviselő által benyújtott dokumentum ezért elsősorban az egészségügyi kérdésekre, ezen belül is a korai fejlesztésre, a munkahelyteremtésre és az uniós finanszírozás megváltoztatására vonatkoznak. Kósáné Kovács Magda szerint a romák beilleszkedését a társadalomba már egészen kis korban meg kell kezdeni, ezért arra kéri az EU-t, hogy támogassa a korai integrációt és a családokat támogató programokat. A jelentés felhívja a tagállamokat, hogy szakképzési programjaikat igazítsák a helyi igényekhez, ösztönözzék azokat a munkáltatókat, amelyek szakképzetlen munkaerőt alkalmaznak, hogy az biztosítson lehetőséget a szakképesítés megszerzésére. Emellett javasolja, hogy dolgozzák ki annak rendszerét, miként lehetne elismerni a gyakorlati ismereteket azoknál, akiknél hiányzik a formális végzettség. Felhívja a tagállamok kormányait, hogy dolgozzanak ki adókedvezményeket a romákat, elsősorban roma nőket foglalkoztató vállalkozások számára; az állami szerveket pedig arra ösztönzi, hogy foglalkoztassanak több romát a közszolgálatban. A jelentés szerzője elismeri az Európai Unió úgynevezett Kohéziós Alapjainak jelentőségét, de mint mondja: a társadalmi problémák, így a romák helyzetének javítása sem oldhatók meg kizárólag projekt-rendszerben. Felszólítja az EU-t, hogy biztosítson forrásokat a hagyományos roma tevékenységek megőrzésére, és találja meg a módját, hogy a legkisebb települések is hozzájuthassanak az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásaihoz.

Kósáné Kovács Magda jelentése kezdeményezi, hogy az alapokból finanszírozott valamennyi fejlesztésnél a tagállamok és az Unió is vizsgálja meg, milyen hatással lesznek azok a romák integrációjára, és a pénzek odaítélésénél biztosítsanak elsőbbséget az ilyen kezdeményezéseknek. A dokumentumot a bizottságokban minden jelentős európai politikai erő támogatta, így a Néppárt is. "Most minden azon múlik, hogy az Unió mikor kezdi meg a javaslatokhoz kötődő jogalkotási munkát, illetve, hogy a tagországok azokból menniyt lesznek hajlandók magukra nézve kötelezőnek elfogadni" - mondta a Független Hírügynökségnek a szavazás után Kósáné Kovács Magda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családirtás Alabamában - Kisgyereket is lemészárolt a tettes

USA - Legkevesebb kilenc embert ölt meg egy férfi az amerikai Alabama államban kedden - közölte a… Tovább olvasom