Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Egy orosz politikus nacionalizmussal vádolja Lengyelországot

Megnehezíti a korszerű államközi kapcsolatok kiépítését Oroszországgal a lengyel törvényhozásnak az a határozattervezete, amelyet "Lengyelország 1939. szeptember 17-i szovjet megtámadásának" 70. évfordulója kapcsán fogalmaztak meg - vélekedett csütörtökön Leonyid Szluckij, az orosz törvényhozás (duma) külügyi bizottságának helyettes elnöke.
A szejm négy frakciója által szerdán elfogadott tervezetet, amely először használja a "népirtás" kifejezést a II. világháború kezdetén bekövetkezett eseménnyel kapcsolatban, a varsói parlament következő, szeptember 23-i ülésén készülnek megszavazni.

Leonyid Szluckij szerint "a nacionalizmus fertőzésének mindmáig kitett" Lengyelországra "jellemző, hogy magát majdhogynem a történelem egyedüli áldozataként mutatja be. Ez szükségtelenül egyoldalú értelmezése a történteknek" - mondta az orosz politikus.

A képviselő időszerűtlenek nevezte a szóban forgó határozat beterjesztését, különös tekintettel Vlagyimir Putyin szeptember 1-jei gdanski látogatására, amelynek során az orosz miniszterelnök kijelentette, hogy a múlt eseményeinek nem szabad beárnyékolniuk a mai kapcsolatokat, s "elítélően nyilatkozott a Molotov-Ribbentrop paktumról is".

Szluckij meggyőződését fejezte ki, hogy az ilyen határozatok megjelenése csak akadályozza az orosz-lengyel viszony normalizálását.

"Ez a radikális európai politikusok újabb próbálkozása a kontinens történetének átírására, s arra, hogy Oroszországra hárítsák a felelősséget mindazért, ami Európában az elmúlt száz évben történt" - hangoztatta.

A lengyel parlamenti nyilatkozat szerdán ismertetett tervezete szerint a szovjetek által elkövetett bűnök "népirtás jellegét öltötték". A megfogalmazás - osztrák hírügynökségi jelentés szerint - kompromisszum eredményeként került a szövegbe, miután a kormányon lévő jobboldali liberális Polgári Platform (PO) és az ellenzéki Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) képviselői ellenezték, hogy az eseményt egyszerűen "népirtásnak" minősítsék, ahogy azt a korábban kormányzó jobboldali konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pártja szorgalmazta.

Olvasóink írták

  • 1. Meir 2009. szeptember 18. 15:49
    „Oooooohhh!! -es eppen az Oroszok ugatnak!!!
    Ok akik Molotov reven alairtak azt a bizonyos Molotov-Ribbentrop Paktumot,amiben elosztottak egymas kozt
    Lengyelorszagot es a Baltikumot!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Molotov-koktélokat dobált egy diák az iskolában, tucatnyi sérült

Tíz diák és egy tanár sebesült meg a bajorországi Ansbachban, amikor egy diák baltával betört egy gimnáziumba, majd Molotov-koktélokat hajított el az épületben. A tettest, aki maga is megsebesült, őrizetbe vették. Tovább olvasom