Kisalföld logö

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

Egy kairói mecsetben ért véget az egyipromi véres péntek

Az egyiptomi rendőrség szombaton délután kiürítette az iszlamista hívek által elfoglalt kairói al-Fath mecsetet.
A rendőrség kiürítette az iszlamisták által elfoglalt mecsetet

Az egyiptomi rendőrség szombaton délután kiürítette az iszlamista hívek által elfoglalt kairói al-Fath mecsetet.

A belvárosi mecsetet szombatra virradó éjjel zárták körül a rendfenntartó erők, mivel oda húzódott vissza a megdöntött elnököt, Mohamed Murszit támogató Muzulmán Testvériség iszlamista híveinek egy csoportja. A mecset a főváros Ramszesz nevű kerületében található, ahol a pénteki véres összecsapások zajlottak. Az iszlamisták a mecsetben egy ideiglenes halottasházat létesítettek, és mintegy 20 halottjukat helyezték el ott. A korábbi jelentések szerint a mecsetet körülvevő rendőrök, valamint a Muzulmán Testvériség tagjai az éjjel még kölcsönösen lőttek egymásra. Halottakról, illetve sebesültekről nem volt információ.

Reggel is volt lövöldözés, miután a rendőrök megpróbálták rábírni a bent lévőket a távozásra, egy részük el is hagyta a mecsetet, de mintegy hétszáz ember délutánig nem volt hajlandó kimozdulni. Helyszíni beszámolók szerint a környék lakói ütlegekkel fogadták a rendőrök által a mecsetből kivezetett iszlamistákat. Ezután még volt lövésváltás a Muzulmán Testvériség tagjai és rendőrök között, a MENA egyiptomi hírügynökség szerint fegyveresek a mecsetből nyitottak tüzet az imaház közelében álló páncélozott katonai járművekre. A televízióban pedig látható volt, hogy a biztonsági erők lövéseket adnak le a mecset minaretjére.
A rendfenntartók
nak ezután sikerült erő alkalmazása nélkül behatolni, az Al-Dzsazira tévé egyiptomi részlegének internetes oldalára feltett képeken úgy tűnt, a rendőrök az épület belsejében tárgyaltak a még benn maradt tüntetőkkel, hogy őket is rábeszéljék a távozásra. A kora esti órákban végül a hatóságoknak sikerült kiüríteni a mecsetet.

Mindezt megelőzően a pénteki tüntetések során több mint ezer embert tartóztattak le az egyiptomi biztonsági erők. A több száz halálos áldozatot követelő "véres szerda" után pénteken újabb összecsapások voltak a biztonsági erők, valamint a hadsereg ellen tüntető iszlamisták között. A pénteki nap nem hivatalos adatai szerint több mint 170-en meghaltak és mintegy 1300-an megsebesültek.

A The Washington Post szombati számában azt írta: két héttel az egyiptomi véres összecsapások előtt úgy tűnt, hogy az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek sikerül megállapodásra bírni Mohamed Murszi híveit és az egyiptomi hadsereget. A megállapodás értelmében az iszlamista tüntetők önként elhagyták volna az utcán felállított táboraikat, a katonák pedig cserében ígéretet tettek volna arra, hogy nem alkalmaznak erőszakot. A kompromisszumos megoldás szorgalmazói között volt William Burns amerikai külügyminiszter-helyettes, Bernardino Leon, az Európai Uniónak (EU) a Földközi-tenger déli medencéjével foglalkozó különmegbízottja, valamint Katar és az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere. Állítólag Mohamed el-Baradei egyiptomi alelnök volt e kompromisszum legfőbb támogatója, de a megállapodás állítólag azért esett kútba, mert nem sikerült meggyőznie Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi vezérkari főnököt.

Az egyiptomi átmeneti kormány vezetője a Muzulmán Testvériség betiltását kezdeményezte, a kabinet tanulmányozza a kérdést - jelentette be szombaton a kormányszóvivő. Serif Sauki közlése szerint Hádzim el-Beblávi miniszterelnök a nem kormányzati szervezetek működésének engedélyezéséért felelős szociálisügyi miniszternek tett javaslatot az iszlamista szervezet jogi úton történő feloszlatására.

Egyiptom olyan háborúval néz szembe, amelyet szélsőséges erők indítottak ellene - jelentette ki szombaton az arab állam elnökének szóvivője. Musztafa Hegazi megfogalmazása szerint az államot képviselő biztonsági erők a "vallási terrorizmus" erőivel csaptak össze az utóbbi napokban.

Korábban:

Órákon át tartó alkudozások után a megdöntött elnököt, Mohamed Murszit támogató Muzulmán Testvériség iszlamista hívei szombat délelőtt elhagyták azt a kairói belvárosi mecsetet, amelyet a biztonsági erők és civilek százai pénteken este körülzártak.

A rendőrök és katonák az ONTV Live egyiptomi magántelevízió felvételei szerint erő alkalmazása nélkül hatoltak be az Al-Fath mecsetbe, amely a főváros Ramszesz nevű kerületében található, ahol a pénteki véres összecsapások zajlottak. A péntek este a kijárási tilalom hatályba lépése után több száz iszlamista elbarikádozta magát a mecsetben, ahol ideiglenes hullaházat létesítve mintegy 20 halottjukat is elhelyezték. Az Al-Dzsazíra televízió egyiptomi részlegének internetes oldalára feltett képek tanúsága szerint a katonák a reggeli órákban az épület belsejében tárgyaltak a tüntetőkkel, hogy rábeszéljék őket a távozásra. Az alkudozások tárgya volt egyebek között, hogy a rendőrség kihallgathassa-e a mecsetben meghúzódó tüntetőket.

A korábbi jelentések szerint a mecsetet körülvevő rendőrök, valamint a Muzulmán Testvériség tagjai az éjjel még kölcsönösen lőttek egymásra. Halottakról, illetve sebesültekről nincsenek értesülések.

A tüntető iszlamistákkal rokonszenvező számítógépes kalózok pénteken feltörték az egyiptomi belügyminisztérium Facebook-oldalát és Twitter-profilját és még szombaton is saját üzeneteiket terjesztették a minisztérium nevében. Szidalmazták az újságírókat és a szunnita iszlám szellemi központjának számító, egyetemet és mecsetet is magában foglaló Al-Azhar intézmény sejkjét, Ahmed at-Tajjib imámot. A sejk a tüntetők által megszállt kairói terek szerdai erőszakos kiürítésekor megpróbált valamilyen kompromisszumot nyélbe ütni az iszlamisták és a hatalom régi-új birtokosai között.

A belügyminisztérium szombat hajnali közleménye szerint pénteki tüntetések során a biztonsági erők 1004 embert tartóztattak le, közülük 558-at Kairóban. A pénteki nap nem hivatalos mérlege több mint 80 halott és mintegy 300 sebesült volt.

A több száz halálos áldozatot követelő "véres szerda" után pénteken, a "harag napján" súlyos összecsapások voltak a biztonsági erők, valamint a hadsereg ellen tüntető iszlamisták között. A leghevesebb összetűzéseket a kairói Ramszesz térről jelentették szemtanúk.

Az iszlamista Muzulmán Testvériség szombattól egy hétig tartó tiltakozó megmozdulásokra buzdította híveit, felhívásuk szerint a "harag napja" után a "harag hete" következik Egyiptomban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset egy velencei gondola és egy vízibusz ütközése miatt

Egy német turista életét vesztette, egy gyermek pedig súlyosan megsérült Velencében, amikor egy… Tovább olvasom