Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Egy faluban lövöldözött a részeg ámokfutó: három embert gyilkolt meg

Egyelőre ismeretlen okból utcai járókelőkre lövöldözött egy férfi szerda este Svájcban, Wallis kanton egy falujában.
Egyelőre ismeretlen okból utcai járókelőkre lövöldözött egy férfi szerda este Svájcban, Valais (Wallis) kanton Daillon falujában. A rendőrség közleménye szerint három embert megölt, kettőt megsebesített.

A szemtanúknak a svájci sajtóban megjelent beszámolói szerint a 30 év körüli elkövető helybéli volt, és meglehetősen ittas a lövöldözés idején.

A hatóságokat este, közép-európai idő szerint 20 óra 50 perckor riasztották azzal, hogy egy ismeretlen a helybeliekre lövöldözik, többen megsebesültek. A rendőrség járőre, a kantoni különleges egységgel megerősítve, a helyszínre érkezve rövid idő alatt semlegesítette a "feltételezett elkövetőt". A tettes egyébként a kiérkező rendőröket is megfenyegette fegyverével. Őrizetbe vételekor ő is megsebesült, kórházba szállították.

Svájci faluban lövöldözött a részeg ámokfutó. Fotó: MTI/EPA/Olivier Maire (galéria)

A hatóságok a nevét egyelőre nem közölték, és azt sem, hogy milyen indítékok vezették tettét.

A 20Minutes svájci internetes oldal értesülései szerint a férfinál egy rohamfegyver volt. Egy helyi étterem tulajdonosa elmondta, hogy a tettes az este folyamán sokat ivott.

Svájcban tavalyelőtt februárban tartottak népszavazást a fegyvertartás megszigorításáról, amelyet azonban a választók többsége elutasított. A fegyvertartás szigorítását az egyházak és nőket tömörítő csoportok javasolták. Meg akarták tiltatni, hogy a katonai szolgálatra alkalmas férfiak otthon tartsák fegyverüket, és a nem katonai lőfegyverek beszerzését is nehezebbé kívánták tenni. Azzal érveltek, hogy a svájci háztartásokban meglévő 2,3 millió, zömében katonai lőfegyver számának csökkentése elősegítené a családi erőszak visszaszorítását és a lőfegyverrel elkövetett öngyilkosságok számának csökkentését. A berni kormány a javaslat ellen volt, mondván, hogy a meglévő törvények elegendőek a biztonság szavatolásához.

Svájci faluban lövöldözött a részeg ámokfutó. Fotó: MTI/EPA/Olivier Maire (galéria)

Svájcban átlagban mintegy 1300 öngyilkosságot követnek el évente lőfegyverrel, de hogy pontosan mennyi ezek közül a katonai fegyverrel végrehajtott cselekmény, arra nézve nincs pontos adat. A gyilkosságokban nincs túl nagy szerepük a lőfegyvereknek: 2009-ben összesen 24 esetben öltek lőfegyverrel, vagyis 100 ezer lakosra 0,3 így elkövetett gyilkosság jutott, míg például az Egyesült Államokban 2007-ben 4,2-es volt az arány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hillary Clinton elhagyta a kórházat

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerdán elhagyta kórházat - jelentették egybehangzóan… Tovább olvasom