Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Drágulást is hozott az euró

Szlovákia - Az idősek kivételével mindenki megszokta már Szlovákiában a bő fél évvel ezelőtt bevezetett eurót, amely a megkérdezettek szerint drágulást is hozott.

Volt, aki a kocsmai kártyázás közben ismerkedett meg az eurócentekkel, az idősebbeknek szórólapok segítettek az eligazodásban, a fiatalabbaknak azonban nem volt nehéz a váltás: januártól már az euró a hivatalos pénznem Szlovákiában. Ausztriában 2002-ben vezették be az eurót, ám a sógorok ma is gyakran még – legalábbis fejben – schillingben számolnak. Portálunk azt próbálta megtudni, hogy bő félévnyi használat után megszokták-e már a szlovákok az uniós pénznemet, és hogy drágulással járt-e a változás.

Még mielőtt erre rátérnénk, kezdjük egy osztrák közvélemény-kutatással. Az ottani Szociáltudományi Társaság telefonos felmérést végzett Ausztriában 2002-ben, azt tudakolva, hogy fél év után milyen az osztrákok hozzáállása az euróhoz, és hogyan értékelik az árak változását az euróéra kezdete óta. Az eredmény szerint 74 százalék meg volt győződve az euró stabilitásáról. A megkérdezettek 83 százaléka ugyanakkor úgy érezte, hogy bevezetése oka az árak emelkedésének.

Euróval fizetnek: A bősi Horváth István fél év után már gyakorlottan használja az új pénznemet. Fotó: H. B. E.
Euróval fizetnek: A bősi Horváth István fél év után már gyakorlottan használja az új pénznemet. Fotó: H. B. E.

Az osztrákok az euró 2002-es bevezetése után fél évvel úgy érezték, a váltás miatt emelkedtek az árak.
Szlovákiában úgy tűnik, hasonló a helyzet. ˝Megszoktuk mert, muszáj volt˝ – mondja az euróról a bősi szupermarketben unokájával vásároló Nagy Katalin. ˝Megismerem már a centeket is: az öregeknek azonban szörnyű volt a váltás, sokan panaszkodnak. Úgy tapasztaltuk, az új pénznem drágulást is hozott, mivel mindent felfelé kerekítettek a kereskedők. Többek közt az élelmiszerek árában éreztem változást˝ – mondta. Időközben Bernáth Adriana veszi át tőle a szót. ˝Ezt ellensúlyozandó gyakorta átjárunk Magyarországra bevásárolni: szerintünk megéri. Igaz, még a forint gyengülése előtt is sűrűn mentünk Győrbe.˝ Nagy Katalin is helyeslően bólogat, majd megjegyzi: nemrégiben például ballagási öltönyt vásároltak a határ túloldalán. Mindketten elismerik: fejben még most is gyakorta koronában számolják ki egy-egy termék árát.

– Ha tudom, hogy fényképeznek, biztosan megborotválkozom – mondja fotóriporterünknek a bősi Horváth István, aki aggályait végül leküzdve markáns véleményt fogalmaz meg az új pénznemről. Neki sem volt nehéz megszoknia az eurót, mert mint mondja, gyakorta járt Ausztriába, így ott már megismerhette. Igaz, ő sem tagadja, az agya sokszor még koronában számol. – Az idősebbeket azonban sajnálom: egy hatvan-hetven éves ember eljön a boltba, a pénztárnál megmondják neki a végösszeget, szegények meg azt sem tudják, melyik pénzt adják oda a bukszájukból. Legalább az egy eurócenteseket törölnék el – panaszolja, ám összességében pozitívnak érzi a változást. ˝Elégedett vagyok az euró bevezetésével, stabilitást hozott, bár az is igaz, hogy egyes termékek – például a tej és a kifli – némileg drágább lett január óta˝ – mondja.

Olvasóink írták

 • 5. fortuna54 2009. augusztus 04. 21:45
  „Akkor mért élsz ott,talán ott dolgozol? Ha jobb a forint,lehet haza menni.”
 • 4. lolita 2009. augusztus 03. 21:33
  „FORTUNA54! Igen itt elek mar regota ausztriaban es tudom tapasztalatbol.Egy idö utan biztos nalunk is lessz,bar igen levagyunk maradva sokmindenbe.A shiling idejeben tudtam sporolni de most mar nem,pedig körülöttem semmi nem valtozott,csak a kiadasok egyre többek.”
 • 3. tódi 2009. augusztus 02. 10:38
  „Ja , mese .

  Legyünk boldogok ,hogy nálunk még nincs ???”
 • 2. fortuna54 2009. augusztus 01. 17:02
  „A forint pedig mindent olcsóbbá tesz,lolita ezt tapasztalatbol tudgya?”
 • 1. lolita 2009. augusztus 01. 00:09
  „Igen az EURO csak dragulast hoz,de ez meg csak a kezdett szep lassan evröl evre minden megy fel es a megelhetöseg mindig megy lefele.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárták Mallorcát a robbanás után

Néhány órára lezárták Mallorca repterét és egyetlen hajó sem hagyhatja el a spanyolországi szigetet,… Tovább olvasom