Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Dalai láma: a cenzúra a problémák forrása

A dalai láma szerint a cenzúra "a problémák forrása" Kínában, és ha az ország nyitott társadalom lenne, csökkenhetnének a Tibettel kapcsolatos félelmek és kételyek.

"A kínai népnek nincs lehetősége megismerni az ügyünket" - mondta az Egyesült Államokban tartózkodó tibeti vallási vezető a Reuters hírügynökségnek helyi idő szerint szombaton adott interjúban. Hozzátette: a problémára a szólásszabadság és a sajtószabadság hozhatna megoldást.

Az Egyesült Államok segíthetne abban, hogy Kínában egy nyitottabb társadalom jöjjön létre - mondta a dalai láma. Úgy vélte, hogy az információ szabad áramlásának hiányát kihasználva a kínai kormány valóságos démonként és terroristaként ábrázolja őt. Az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban a vallási vezető elmondta: nem sértődött meg azon, hogy Barack Obama elnök az ünnepélyes formaságokat mellőzve fogadta őt csütörtökön a Fehér Házban.

"Az a fontos, hogy létrejött a személyes találkozó" - hangsúlyozta a dalai láma, hozzátéve, hogy nem csalódott, nem érdeklik a politikai gesztusok. Kifejtette: megérti, hogy praktikus megfontolásokból Obama zsonglőrként kénytelen egyensúlyozni, amikor egyrészt ki akar állni a tibeti autonómia ügye mellett, másrészt viszont nem szeretné magára haragítani Kínát. Tekintettel a találkozót hevesen ellenző Peking érzékenységére Obama a sajtónyilvánosság mellőzésével, zárt ajtók mögött fogadta a száműzetésben élő tibeti vallási vezetőt.

A magántalálkozó után - amelynek nem hivatalos jellegére utalt, hogy nem az Ovális Irodában, hanem a Térkép Szobában tartották - közös sajtótájékoztatót sem tartottak, sőt egy fénykép tanúsága szerint a dalai lámát egy hátsó ajtón "csempészték ki" a Fehér Házból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szaúdi bíróságok elé engedik az ügyvédnőket

A szaúdi igazságügy-minisztérium olyan törvény előkészítésén dolgozik, amely az ország történetében… Tovább olvasom