Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Csehország nem ismeri el az ukrajnai népszavazások eredményét

A cseh kormányfő szerint a népszavazás megtartása ellentétes az ukrán alkotmánnyal.
Bohuslav Sobotka miniszterelnök szerint a népszavazás megtartása ellentétes az ukrán alkotmánnyal, ezért nem szolgálhat jogalapul semmiféle követelésre. "A délkelet-ukrajnai népszavazások ellentétesek a nemzetközi joggal, az ukrán alkotmánnyal és a demokráciával is" - olvasható a külügyminisztérium nyilatkozatában. A tárca szerint a népszavazás nem volt más, mint "egy újabb lépés a délkelet-ukrajnai helyzet külföldről irányított destabilizációjának az útján".

"A cseh kormány párbeszédet szorgalmaz az orosz kisebbség és a kijevi kormány között" - mondta Sobotka újságíróknak.

Úgy vélte: a május 25-re kiírt elnökválasztás kulcsfontosságú Ukrajna számára. Amennyiben szabad és átlátható lesz a választás, az új elnök megválasztása stabilizálhatja a helyzetet Ukrajnában.

Zeman szerint a vasárnapi népszavazások nem tekinthetőek legitimnek, ugyanakkor bizonyos értelemben tükrözik az ottani lakosság véleményét.

"Arra van szükség, hogy a május 25-i ukrajnai elnökválasztáson az ország lakosságának minden rétege minél magasabb számban vegyen részt. Az elnökválasztás bojkottja (az orosz kisebbség részéről) a nacionalista, sőt fasiszta erők győzelméhez is vezethet" - tolmácsolta a cseh államfő véleményét Jirí Ovcácek elnöki szóvivő.

Zeman szerint az új ukrán államfőnek megválasztása után haladéktalanul párbeszédet kellene kezdenie az orosz nyelvű kisebbség képviselőivel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iránymutatást fogadott el az EU az internetes szólásszabadságról

"Az EU határozottan ellenzi az internet vagy az új médiumok bármiféle indokolatlan korlátozását" -… Tovább olvasom