Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Boszniai szerbek srebrenicai megemlékezése saját halottaikról

Mintegy kétezer boszniai szerb részvételével tartottak megemlékezést szombaton Srebrenicában azokról a szerb civil és katonaáldozatokról, akiket a város környékén öltek meg a háborúban - jelentette az RTRS boszniai szerb közszolgálati rádió és televízió.
A szertartás négy nappal előzte meg a 17. évfordulóját annak, hogy a boszniai szerbek mintegy 8000 srebrenicai muzulmán férfit mészároltak le.

A boszniai Szerb Köztársaság kormánya azért szervezte meg az eseményt a július 11-i évforduló elé több nappal, mert úgy gondolja, hogy a korábbi években a szerb áldozatoktól való megemlékezést elhomályosította a muzulmánok népirtásnak minősített tragédiájának felidézése.

"Azzal a kéréssel fordulunk a nemzetközi közvéleményhez, hogy szenteljen ugyanakkora figyelmet a srebrenicai szerbek ellen elkövetett bűncselekményeknek, mint a muzulmánok ellen elkövetetteknek" - mondta Petar Djokic, a kormány egyik magas rangú tisztségviselője.

A boszniai szerb kormány szerint az 1992-95 közötti háborúban 3260 Srebrenica környéki szerb civilt és katonák öltek meg. A szerb áldozatokra való emlékezést eddig mindig július 12-én tartották meg, annak a muzulmán fegyveresek általi tömeggyilkosságnak az évfordulóján, amely 1992-ben történt a város környéki falvakban, és amelynek 70 áldozata volt szerb szervezetek szerint. E szervezetek arra panaszkodnak, hogy a szerb áldozatok meggyilkolásáért mind a mai napig nem vont felelősségre senkit a boszniai igazságszolgáltatás.

A boszniai muzulmán áldozatok hozzátartozóinak szervezetei provokációnak tartják a szerbek megemlékezéseit saját halottaikról. Most július 11-én 520 olyan újabb muzulmán áldozatot fognak eltemetni Potocariban, akinek a földi maradványait megtalálták. Mintegy 30 ezer résztvevőre számítanak a temetésen és a megemlékezésen.

A héten a háború eltűntjeinek ügyével foglalkozó intézet vezetője közölte, hogy az eltűntek közül eddig 7000 srebrenicai áldozat személyazonosságát derítették ki a szakértők, de legalább 200 holttestet valószínűleg soha nem lehet majd azonosítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 halottja van az ukrajnai buszbalesetnek

Tizennégy orosz állampolgár vesztette életét, huszonkettő pedig megsérült egy autóbuszbalesetben Ukrajnában. Tovább olvasom