Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Bostoni robbantás: 16 lőtt és szúrt seb a gyanúsítotton

Dzsohar Carnajeven, az áprilisi bostoni robbantásos merénylet életben maradt gyanúsítottján elfogása után összesen 16 lőtt és szúrt sebet találtak az orvosok.
Harminc pontban emelt vádat Dzsohar Carnajev ellen a nagyesküdtszék

Harminc pontban, köztük négyrendbeli emberölés és tömeges emberáldozatot okozó fegyver használata miatt emelt vádat a nagyesküdtszék Dzsohar Carnajev, a bostoni maratonon elkövetett robbantás feltételezett elkövetője ellen.

A 30 vádpont közül 19-ben hozhat a bíróság halálos ítéletet.
A 19 éves csecsen Dzsohar Carnajev a vád a szerint az azóta életét vesztett bátyjával, Tamerlannal együtt követte el az április 15-i bostoni kettős robbantást, amelynek következtében három ember meghalt és több mint 260-an megsebesültek. A terrortámadást két kuktafazékba szerelt, távirányítású pokolgéppel hajtották végre. A fivérek negyedik áldozata egy rendőr volt, akit négy nappal később lőttek agyon.

Az ifjabbik Carnajevet, aki a rendőrökkel vívott tűzharcban súlyosan megsebesült, április 19-i elfogása óta börtönkórházban kezelik. Egy nála talált feljegyzésben az Egyesült Államoknak által a muszlimokkal szemben alkalmazott erőszakkal indokolta a merényletet.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) április 18-án tette közzé a két fivérről a robbantás közelében biztonsági kamerák által készített felvételeket. A Carnajevek még aznap este tűzharcba keveredett a rendőrökkel. A 26 éves Tamerlan Carnajev belehalt az összetűzés során kapott sebekbe, valamint abban, hogy az öccse egy lopott terepjáróval áthajtott rajta. Holttestét csak május 10-én tudták eltemetni a Virginia állambeli Doswell muszlim temetőjében, mert korábban senki sem vállalkozott arra, hogy sírhelyet biztosítson neki.

Dzsohar Carnajev, aki mintegy tízévi amerikai tartózkodás után tavaly szeptember 11-én kapta meg az amerikai állampolgárságot, várhatóan július 10-én jelenik meg először a bíróság előtt.

Bostoni robbantás: 16 lőtt és szúrt seb a gyanúsítotton

Dzsohar Carnajeven, az áprilisi bostoni robbantásos merénylet életben maradt gyanúsítottján elfogása után összesen 16 lőtt és szúrt sebet találtak az orvosok - adta közre értesülését csütörtökön az Izvesztyija című orosz napilap.

Az orvosi látleletet a fiatalabbik Carnajev fivér ügyvédje adta át a fiú anyjának, Zubejdat Carnajevának.

A fejét ért lövés hatására a húszéves Dzsohar arcának bal fele teljesen deformálódott. A bal fülére megsüketült és nem lát a bal szemével. A lövedék a nyakán hatolt be, szétvetette a bal arcát és koponyatörést is okozott.

A bostoni West Clinical Center börtönkórházban kezelt fiatalember testén számos késszúrást találtak az orvosok.

Tatyjana Jeremenko, a Carnajev család barátja az Izvesztyijának elmondta, hogy Dzsohar testén a szúrásnyomok a nyak felső részén, a kulcscsontján, a bal kezén, mindkét lábán és a háta felső részén voltak fellelhetőek.

Ezek eredetéről a lap nem tesz semmilyen említést.

Jeremenko szerint a család mindent elkövet, hogy a bíróság figyelembe vegye az orvosok megállapításait Dzsohar egészségi állapotáról. A jogász szerint az elfogása közben szerzett sérülések enyhíthetik az ítéletet.

Ha az amerikai bíróság bűnösnek találja, Massachusetts állam törvényei szerint akár halálra is ítélheti Dzsohar Carnajevet.

Az orosz napilap azt is megtudta a Carnajev családtól, hogy Dzsohar havonta egyszer érintkezhet a családjával. Utoljára apjával, Anzor Carnajevvel beszélt telefonon, akinek arról számolt be, hogy gyógyulóban van.

Az áprilisi bostoni maratonon végrehajtott robbantások elkövetésével a csecsen származású Carnajev fivéreket vádolják az Egyesült Államok hatóságai. A 26 éves Tamerlan Carnajev április 19-re virradóra belehalt azokba a sérüléseibe, amelyeket a rendőrök okoztak neki tűzharcban a bostoni merénylet után három és fél nappal. Öccsét, a 19 éves Dzsohar Carnajevet több ember életét kioltani képes fegyverek birtoklásával, használatával, emberöléssel és anyagi kár okozásával vádolták meg.

A bostoni merényletben hárman meghaltak, és több mint 260-an megsebesültek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzvész: felborult az üzemanyag-szállító, házak gyulladtak ki

Súlyos tűzesetet okozott egy felborult tartálykocsi csütörtök délelőtt Kazahsztán legnagyobb… Tovább olvasom