Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Börtönre ítélték az auschwitzi táborfelirat tolvajait

Három hónappal az egykori auschwitzi náci haláltábor kapufeliratának ellopása után, csütörtökön egy lengyel bíróság börtönbüntetéssel sújtotta a tetteseket.

A krakkói kerületi bíróság első fokon másféltől két évig terjedő börtönbüntetést szabott ki az "Arbeit macht frei" (A munka szabaddá tesz) szövegű feliratot december 18-ra virradó éjjel levágó három lengyel férfira, akik elfogásuk után beismerő vallomást tettek, továbbá felajánlották, hogy peren kívül rendezik az okozott kárt.
Két további lengyel férfinak, akik tettestársak voltak, még várnia kell a perére. Ők biztosították volna a zsákmány eljuttatását a bűncselekményt a háttérből irányító svéd Anders Högströmhöz, volt neonáci vezetőhöz, s ügyük tárgyalásával a lengyel igazságszolgáltatás meg akarja várni Högström kiadását.
Egy svéd bíróság a múlt héten úgy döntött, hogy kiadják a lengyel kezdeményezésre február közepén őrizetbe vett Högströmöt. A TVN24 lengyel televízió értesülése szerint azonban a 35 éves svéd férfi azóta fellebbezett a döntés ellen.
A haláltábor cinikus feliratát nem sokkal karácsony előtt lopták el, néhány nap múlva azonban a hatóságok megtalálták három darabba vágva, egy erdőben elásva. Az ügy kapcsán őrizetbe vett öt lengyel közül ketten azt vallották, hogy Högström volt a megbízójuk. Egyes médiumok szerint azonban egy náci tárgyakra szakosodott brit gyűjtő lehetett az igazi megrendelő.
Az ügy nagy nemzetközi felháborodást váltott ki, mivel a tábor bejáratának felirata egyik jelképévé vált a náci német birodalom által a II. világháború idején elkövetett rémtetteknek és a holokausztnak. Egyedül az Auschwitzban (Oswiecimben) és a közeli Birkenauban (Brzezinkában) létrehozott táborkomplexumban a nácik 1,3-1,5 millió embert pusztítottak el. Az áldozatok túlnyomó többsége különböző európai országokból származott, jelentős részük Magyarországról deportált zsidó volt.

Olvasóink írták

 • 4. 983 2010. március 30. 18:25
  „Mennyi mindenféle táblát lopnak nálunk a színesfémtolvajok, mégsem ítélik őket börtönre. Igaz nem is kapják el. Most mit kell ilyenből ekkora ügyet csinálni. Vannak mindenféle történelmi dolgokat gyűjtő emberek, páran lopják, nem veszik. A börtönt túlzásnak tartom.”
 • 3. elihu 2010. március 22. 13:18
  „Mondjuk, szerintem is felesleges a cikk. A közlekedési tábla eltulajdonítását sem közlik. Persze azért is bünti jár. :)”
 • 2. meir 2010. március 19. 14:36
  „Mifele hulye egy cim ez??
  -"bortonre iteltek az auschwitzi tabor feliratanak tolvajat"-!
  miert? mit vart az ujsagiro?netan azt hogy a birosagon felterjesztik a legmagasabb allami kituntetesre?”
 • 1. obama 2010. március 18. 19:23
  „no komment.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az SNS hazarendelné Szlovákia budapesti nagykövetét

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) nehezményezi, hogy a pozsonyi diplomácia eddig nem kellő eréllyel… Tovább olvasom