Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Belga választások - történelmi győzelem

Példátlan győzelmet aratott a függetlenségpárti Új Flamand Szövetség (N-VA) a belgiumi parlamenti választásokon - derült ki a szavazatok csaknem végleges összesítéséből.


A vasárnap éjszaka közzétett adatok szerint - a voksok 96,5 százalékának összeszámlálása alapján - az N-VA a szavazatok 28,3 százalékát kapta az északi, holland nyelvű Frandriában, ahol a 10,5 millió belga 60 százaléka él. Belgiumban még soha nem fordult elő, hogy a Flandria önállósodását zászlajára tűző valamely párt szövetségi parlamenti választást nyert volna. Az N-VA Flandriában egyértelműen maga mögé utasította Yves Leterme eddigi miniszterelnök kereszténydemokrata pártját, amely a szavazatok 17,5 százalékát szerezte meg.

Az N-VA 27-28 mandátumra számíthat a 150 tagú belga képviselőházban, és ezzel nem csupán Flandria, hanem egész Belgium legerősebb pártjává vált. A déli, franciaajkú Vallóniában és Brüsszelben a szocialisták toronymagasan az élen végeztek a szavazatok 36,5 százalékával, maguk mögé utasítva a 24,8 százalékot szerző - érezhetően gyengülő - vallon liberálisokat. Flandriában csak flamand, Vallóniában pedig csak vallon pártok közül lehetett választani. A többségében franciaajkú, de hivatalosan kétnyelvű Brüsszelben akár flamand, akár vallon pártokra leadhatta voksát a választópolgár.

Olvasóink írták

  • 2. borvssoias 2010. június 14. 22:05
    „Szabadsagot a flamandoknak (is)!”
  • 1. obama 2010. június 14. 08:07
    „eljenek a flamandok. hurra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Görögország megmentése Európa védelmét szolgálja

Amikor az ókori Görögországban Kasszandra megjósolta Trója elestét, senki sem hallgatott rá. Tovább olvasom