Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Béketervet hirdetett Putyin az ukrán helyzet megoldására

A kelet-ukrajnai térségre vonatkozó béketervet hirdetett meg szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki arra sürgette mind az ukrán kormányerőket, mind a Moszkva-párti szakadár felkelőket, hogy vessenek véget az előrenyomulásnak.
A jelenleg Mongólia fővárosában tartózkodó Putyin a NATO walesi csúcstalálkozójának kezdete előtt egy nappal hirdette meg a 7 pontból álló tervezetet.

"Az első pont, hogy a délkelet-ukrajnai fegyveres erők és lázadók vessenek véget az előrenyomulásnak Donyeck és Luhanszk megyében" - idézték orosz hírügynökségek az államfő szavait.

"A második pont, hogy az ukrán hadsereg vonuljon vissza olyan távolságba, amely lehetetlenné teszi a lakott területek elleni tüzérségi támadásokat" - közölte Putyin.

Porhintés Putyin terve

Arszenyij Jacenyuk  ukrán miniszterelnök "porhintésnek" nevezte Vlagyimir Putyin orosz  elnök szerdán meghirdetett kelet-ukrajnai béketervét.  

A kormányfő szerint a terv valójában az Ukrajna területén  tartózkodó "orosz terroristák" megmentéséről szól.    

"Ez az úgynevezett terv egy újabb próbálkozás a nemzetközi  közösség megtévesztésére a NATO walesi csúcstalálkozója előtt, és  kísérlet arra, hogy elkerüljék az elkerülhetetlent: az Európai Unió  újabb szankcióit Oroszországgal szemben" - idézte a kormány  sajtószolgálata az ukrán miniszterelnököt.    

"Putyin valódi terve Ukrajna megsemmisítése és a Szovjetunió  felélesztése" - szögezte le Jacenyuk.  

A miniszterelnök szavai szerint már nincs bizalom az orosz elnök  egyetlen béketervében sem. "Minden korábbi, Oroszországgal  egyeztetett megállapodást, Genfben, Normandiában, Berlinben,  Minszkben az orosz rezsim vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyott  vagy arcátlanul megsértett" - jelentette ki Jacenyuk.   

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a legjobb terv az  "Oroszország által Ukrajna ellen viselt háború" befejezésére  egyetlen pontból áll: Oroszország kivonja Ukrajna területéről  "reguláris hadseregét, zsoldosait és terroristáit". "Ekkor lesz béke  Ukrajnában" - fűzte hozzá.   

Kijelentette, hogy Kijev terveket vár a NATO-tól és az Európai  Uniótól az "agresszor" megfékezésére.  

Jacenyuk a nap folyamán korábban, a kormányülésen kijelentette,  hogy Ukrajnának új védelmi doktrínára van szüksége, amely  Oroszországot agresszornak minősíti. "Oroszországról ki kell mondani  a dokumentumnak, hogy az elsődleges és egyetlen agresszor állam,  amely Ukrajna területi épségét fenyegeti" - fogalmazott.   

Hírügynökségi jelentések szerint a Mongólia fővárosában  tartózkodó Putyin szerdán - a NATO walesi csúcstalálkozójának  kezdete előtt egy nappal - hét pontból álló tervezetet hirdetett meg  a kelet-ukrajnai helyzet rendezésére. Orosz források alapján a terv  egyebek között azt tartalmazza, hogy az ukrán fegyveres erők és az  oroszbarát szeparatisták egyaránt vessenek véget az előrenyomulásnak  Donyeck és Luhanszk megyében, valamint az ukrán hadsereg vonuljon  vissza olyan távolságba, amely lehetetlenné teszi a lakott területek  elleni tüzérségi támadásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merkel: érinthetetlen a NATO-orosz alapszerződés

A NATO bármilyen agressziótól megvédi baltikumi tagjait, de tiszteletben tartja a NATO-Oroszország Alapító Okiratban foglaltakat. Tovább olvasom