Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

Az MKP elmarasztalására készül a szlovák kormánykoalícó

Szlovákia - A Magyar Koalíció Pártját elmarasztaló határozatot akar elfogadtatni a pozsonyi parlamenttel Robert Fico szlovák kormánykoalíciója, amiért a párt vezetői szeptemberben részt vettek a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának budapesti ülésén. A kérdést már a törvényhozás kedden kezdődő ülésszakán napirendre tűznék.
Ezt eddig a leghatározottabban a második legnagyobb kormányerő, a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt követelte, hétfőn azonban a másik két koalíciós párt elnöke is hangoztatta. Slota hétfőn, a szlovák kormánypártok egyeztető fóruma, a Koalíciós Tanács ülése után ismét alkotmányellenesnek nevezte a magyar képviselők részvételét a budapesti fórumon. Újból elmondta, a magyar párt képviselői ezzel megszegték a szlovák parlament előtt tett esküjüket.

A szlovák parlament épülete.
A szlovák parlament épülete.

A legkisebb kormánypárt, a Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom elnöke, Vladimír Mečiar hangsúlyozta: a Kárpát-medence szókapcsolat használata csak afféle elterelő hadművelet, a magyar politikai körök a történelmi Magyarországot értik alatta. Hozzátette, ez ugyanolyan, mint amikor az autonómiát az MKP önkormányzatiságnak mondja. Mečiar szerint Kárpát-medence földrajzi és politikai értelemben sem létezik. Robert Fico kormányfő úgy gondolja, a határozattal a pozsonyi parlamentnek világosan rá kell mutatnia arra, hogy mennyire veszélyesek az ilyen fórumok, kivált akkor, ha más állam parlamentjének képezik a részét. A szlovák parlamentnek Fico szerint "mondania kell valamit ezzel az elítélendő eseménnyel kapcsolatban". Úgy véli, Budapestnek tudatosítania kellene, mit okoz ennek a "folyamatos intézménynek" a működtetésével.

A szlovák miniszterelnök a két országot is összehasonlította. Megjegyezte, mára világosan látni a Szlovákia és a pénzügyi válság sújtotta Magyarország közti különbséget. "Mi ma afféle nyugodt felülnézetből szemléljük magyarországi barátainkat, mert ahogyan elbabrálták, amit el lehetett babrálni gazdasági, szociális és pénzügyi téren, keveseknek sikerült. Magyarországnak - vélekedett - Szlovákiával ellentétben nem sikerült megküzdenie a pénzügyi válsággal. Kitért a tankönyvvitára is: a földrajzi neveket összefüggő szövegükben csak szlovákul közlő magyar tankönyvek ügye szerinte nem fontos, és éppen ezért egyetlen ilyen kiadványt sem vonnak be.

Olvasóink írták

 • 4. obi 2008. október 21. 22:49
  „Amíg a szlovák kormánykoalíciónak tagja a náci Szlovák Nemzeti Párt, addig a nevük KUSS!!!”
 • 3. szalya 2008. október 20. 22:53
  „ebből is látni hogy a szlovákok folyamatosan provokálnak minket,keresik a fogást akár milyen kis apróságot,amiért majd megtámadhatnak minket...
  azzal meg hogy a magyarok mit követelnek,azzal ők ne foglalkozzanak,mert mi az itt élő népeket harcban győztük le,míg ők a franciák fasszopásával szereztek maguknak országot! Ausztriát leszámítva a trianoni békeszerződésig egy mostani körölöttünk lévő rabszolga állam sem tudta legyőzni MAGYARORSZÁGOT harcban,mert ugye a harchoz ész is kell... hát h mennyi eszük van mondjuk a szlovákoknak meg kell csak nézni a fenti képen az építészeti stílusukat...:):):):):)
  én csak azt sajnálom hogy olyan nagyszarű városunk mint pozsony ezeknek a kezébe került...elég szomorú h ilyent engedtek”
 • 2. anyád lovon 2008. október 20. 20:19
  „Elqrtuk, IGEN IGEN.
  Éljen továbbra is gyurcsány fletó.
  De jó nekünk.”
 • 1. muaddib 2008. október 20. 19:38
  „Hát van némi igazság ,tényleg eltoltunk mindent.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szerb kormány szavatosságot vállal a 50 ezer euróig

Szerbia - A szerb kormány hétfőn közzétette azt az intézkedéscsomagot, amellyel erősíteni kívánja a… Tovább olvasom