Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Az azonos neműek házassága ellen emelt szót a brit katolikusok vallási vezetője

Az azonos neműek házasságának tervezett nagy-britanniai engedélyezése ellen emelt szót karácsonyi miséjén az angol-walesi katolikus közösség legfőbb vallási méltósága.
Az azonos neműek házasságának tervezett nagy-britanniai engedélyezése ellen emelt szót karácsonyi miséjén az angol-walesi katolikus közösség legfőbb vallási méltósága, alig burkoltan megkérdőjelezve brit kormány jogosultságát egy ilyen törvénymódosítás elfogadtatására.

Vincent Nichols, Westminster érseke a londoni Westminster-székesegyházban - Anglia és Wales ötmillió hívőt számláló katolikus egyházának főtemplomában - kijelentette: az azonos neműek házasságának törvényesítése egyik politikai párt választási programjában sem szerepelt, és nem volt róla említés a parlamenti évadot megnyitó - a mindenkori brit kormány törvényalkotási programjának fő elemeit ismertető - királynői beszédben sem, a törvénymódosítás azonban most mégis az elfogadás küszöbére jutott.

Erre a politikai manőverre "még George Orwell is büszke lehetne" - mondta Nichols érsek, utalva az 1984 című híres negatív politikai utópia szerzőjére.

Az egyházi vezető szerint az azonos neműek házasságának engedélyezését célzó nagy-britanniai jogalkotási folyamat "demokratikus szempontból törvénykezési romhalmaz".

A jelenleg hatályos brit családjogi törvény alapján az azonos nemű párok úgynevezett polgári partneri viszonyra léphetnek egymással. Ehhez hivatalos ceremónia keretében megkötött egyezségre van szükség. A polgári partneri viszonyra lépő azonos nemű párokat a törvény egymás hozzátartozóinak ismeri el, de a viszonyt a mostani jogszabály hivatalosan nem nevezi házasságnak.

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció azonban a brit házassági törvény reformját tervezi. A tervbe vett módosítás jogilag házasságnak ismerné el az azonos neműek frigyét is, és megszüntetné azt a jelenleg érvényes jogi definíciót, amely a házasságot férfi és nő kapcsolataként határozza meg.

David Cameron konzervatív párti brit kormányfő ígéretet tett arra, hogy a törvénymódosítást a 2015-ben esedékes következő parlamenti választások előtt végrehajtják.

A kérdés azonban a Liberális Demokratákkal koalícióban kormányzó Konzervatív Pártot is megosztja; a párt alsóházi frakciójának harmada hírek szerint ellenzi a törvénymódosítást.

A tervezett jogszabály mindazonáltal valószínűleg így is kényelmes többséggel átmegy majd, mivel a liberális koalíciós partner és az ellenzéki Munkáspárt egyöntetűen támogatja az azonos neműek házasodási jogának megteremtését.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repülőgép-baleset Mianmarban: ketten meghaltak

Repülőgép-balesetben ketten meghaltak, további 11-en pedig megsérültek kedden Mianmarban. A belföldi… Tovább olvasom