Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Az 1956-os forradalomról nyílik kiállítás a varsói Szejmben

A lengyel parlament épületében, a varsói Szejmben az 1956-os forradalom szegedi eseményeit bemutató kiállítás nyílik szerdán délelőtt - tájékoztatta a Csongrád Megyei Önkormányzat sajtószolgálata az MTI-t.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum szakemberei által összeállított 1956 Szeged: Ahol a forradalom lángja föllobbant című tárlat huszonkét, fotókkal gazdagon illusztrált lengyel nyelvű tabló segítségével mutatja be a forradalom előzményeit, az októberi napok történéseit, majd a szabadságharc leverését.

1956 októberének elején lengyel egyetemi küldöttség járt a dél-alföldi városban. A lengyel hallgatók elmondták magyar társaiknak, hogy a nyár folyamán Lengyelországban milyen forradalmi változások zajlottak. A szegedi egyetemisták részben e találkozó hatására határoztak úgy, hogy önálló érdekképviseleti szerv megalakulását kezdeményezik. E szervezet lett az 1956. október 16-án a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ (Magyar Egyetemisták és Főiskolások Egységes Szövetsége).

Ezt követően döntöttek szerte az országban az egyetemisták, főiskolások amellett, hogy gyűléseket tartanak és csatalakoznak a szegedi kezdeményezéshez. Október 22-én a budapesti műegyetemisták gyűlésén hirdették meg a másnapi, október 23-ai nagygyűlést, amely kirobbantotta a forradalmat.

A Csongrád Megyei Lengyel Évhez kapcsolódó tárlaton láthatók felvételek a MEFESZ megalakulásáról, az október 25-ei Klauzál téri tömeggyűlésről, a szegedi utcákon hullámzó forradalmi tömegről, a megmozdulásokban részt vevő fiatalokról, asszonyokról, férfiakról, az október 26-ai szegedi sortűz áldozatának a temetéséről és végül a november 4. után bevonuló szovjet tankokról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlamenti választások kezdődtek Nigerben

Parlamenti választások kezdődtek kedden a nyugat-afrikai Nigerben, jóllehet az Afrikai Unió, a… Tovább olvasom