Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Ausztriában a sajtgyári munka nem fenékig tejfel

Az osztrák kolbászból se építenek kerítést, ott se fenékig tejfel a dolgozó élete, erről Eperjesi Réka Rebeka beszélt lapunknak, aki egy ausztriai sajtgyárban kezdett el a középiskola után dolgozni. Magyar diáktársai, barátai is jórészt külföldön élnek.
Már másfél éve dolgozik Ausztria hazánktól legtávolabbi tartományában, Vorarlbergben Eperjesi Réka Rebeka. Egy sajtgyárban kapott munkát, rokona segített neki ebben, akinek szintén ott van állása. A fiatal hölgy fodrásznak tanult, de ebben a szakmában tapasztalat nélkül nehéz elhelyezkedni, ezért ment az iskola elvégzése után az osztrákokhoz. Hazajárni pár hetente tud csak, így szállásra is költenie kell.

Az albérlet drágább

Jelenleg 1300 euró fizetést kap, de ez az ausztriai árakhoz képest Réka szerint olyan, mintha itthon havi 150 ezer forintja lenne. Az albérlet, az autó fenntartása drágább az osztrákoknál, mint itthon. S fiatalként kikapcsolódásra, kulturális programokra is költeni szeretne. A bér, amit kap, kicsivel több, mint ami Ausztriában minimálisan járna neki.

Keveset dicsérik

– A munkahelyem mintegy hat kilométerre van a szállásomtól, biciklivel szoktam járni, csak télen, ha nagyon hideg van, ülök kocsiba. A munka nehézsége változó, engem gyakran tesznek más-más munkaterületre. Van, ahol állni és ülni is lehet, de akad, ahol az ember végigállja a nyolc órát, három negyedórás szünettel. A nehezebb dolgokat általában a férfiak végzik, de sokszor nők emelgetnek hét-tíz kilós dobozokat. A főnökömmel még sosem volt konfliktusom. Nem mindig értek vele egyet, de sosem szólok neki, mert az állásommal játszanék. Itt különösebben nem dicsérik meg az embert. Ha hibát találnak a munkánkban, szólnak, hogy legközelebb jobban figyeljünk. Ha az elvártnál többet teljesítünk, akkor a faliújságra kerül az eredményünk – mondta el olvasónk.

Megtanult németül

A műszakbeosztások folyton változnak és csak pénteken tudják meg a dolgozók a következő hetit. A cégnél szervezett némettanfolyamon például többször nem tudott emiatt részt venni Réka. S nem engedték neki, hogy műszakot cseréljen. Ennek ellenére németül egyre jobban beszél, főleg a munkahelyén tanult sokat úgy, hogy beszélgetett munkatársaival.

– Ausztriának ehhez a részéhez közel a svájci és a német határ, ide Európa szinte összes országából jönnek emberek. Sok a horvát, a szerb, a szlovák, a szlovén, az olasz és a lengyel dolgozó, a német ingázó és sok török él itt. Ők beszélhetnek törökül a gyárban, mi nem társaloghatunk egymással az anyanyelvünkön, mert ránk szólnak. Németországba azért járunk át vásárolni, mert ott sok minden olcsóbb, viszont az egyik gyógyszeremet csak Magyarországon tudom beszerezni. Otthonról általában szalámit, kolbászt, szalonnát hozunk. Haza mindig viszek osztrák sajtot és svájci csokit. Sok barátom is külföldön él, különböző országokban – mondta el Réka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem idnulhatnak újra a japán atomerőmű reaktorai

A bíróság szerint a takahamai atomerőmű két reaktora nem felel meg a négy évvel ezelőtti földrengés… Tovább olvasom