Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Ausztrália a japán bálnavadászat ellen

Ausztrália egy hajóval és egy repülővel követi majd a Déli-tengeren portyázó japán bálnavadászflottát, bizonyítékokat gyűjtve egy esetleges jogi lépéshez, jelentette be az ország külügyminisztere szerdán.
Stephen Smith figyelmeztette a bálnavadászokat és az őket akadályozni kívánó környezetvédőket, hogy óvatosak legyenek, mert a távoli vizekre csak nagyon lassan tudnak segítséget küldeni.A négy hajóból álló japán bálnavadász flottát az ausztrál vámhatóság egyik hajója, és egy megfigyelő-repülőgép követi majd. Az egyébként fedélzeti gépágyúkkal felszerelt hajóról az akció idejére eltávolítják a fegyvereket, közölte Smith. Hozzá tette: csak figyelnek, nem avatkoznak közbe. Japán az idei szezonban ezer bálna, köztük ötven hosszúszárnyú kifogását tervezi, hivatalosan tudományos kutatással indokolva a vadászatot.

Smith sajtótájékoztatóján viszont azon a vélemény volt, hogy a vadászat nem más, mint a bálnák lemészárlása, és nem pedig tudományos kutatás. Az ausztrál külügyminiszter elmondta, hogy jogi lépéseket terveznek több nemzetközi bíróságon a japán bálnavadászat megakadályozására, és az esetleges perben felhasználnák a bálnavadászokról készítette felvételeket. Ausztrália több országgal a háta mögött formális panasz benyújtását tervezi napokon belül.

A külügyminiszter azt nem árulta el, hogy mely országok vesznek még részt az akcióban. A Greenpeace üdvözölte az ausztrál kormány lépéseit, de jelezte: ez nem téríti el aktivistáikat a bálnavadászok erőszakmentes akadályoztatásától. A Sea Shepherd nevű keményvonalas amerikai környezetvédelmi szervezet hajója szintén a területen van, és minden eszközzel küzdeni fognak a bálnák védelméért.

A bálna kereskedelmi célú vadászata egy nemzetközi konvenció értelmében 1986 óta tilos. Japán azonban kihasználja azt a joghézagot, hogy a tudományos kutatási célokra a bálnafogás engedélyezett. Tokió hivatalosan tudományos célra hivatkozva folytatja a bálnavadászatot, de nem is titkolja, hogy a kifogott bálnák húsa az ebédlőasztalokon köt ki. Sőt azzal is érvel, hogy a bálnahús a japán étkezési kultúra részét képezi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szerbek még bizakodnak

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) szerdai ülése előtt a szerbiai állami vezetők reményüket fejezték… Tovább olvasom