Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Amerikai erők végeztek bin Ladennel

Az Egyesült Államok katonai műveletben végzett Oszama bin Ladennel, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjével - jelentette be vasárnap éjjel a Fehér Házból élőben közvetített rendkívüli televíziós beszédében az amerikai elnök.
Barack Obama elmondta: az akciót egy kis létszámú amerikai csoport hajtotta végre Pakisztánban. A kommandó tűzharcban megölte Bin Ladent, majd elhozta a helyszínről a holttestét. Az elnök a múlt héten adott parancsot Bin Laden megsemmisítésére.

Bin Ladennel együtt öt ember halt meg abban az amerikai katonai műveletben a pakisztáni Abbotábádban, amelyet az al-Kaida terrorhálózat vezetője ellen indítottak - közölte a washingtoni kormányzat egyik magas rangú tisztviselője.

Pakisztáni forrás szerint a terroristavezér elleni rajtaütésben négy helikopterrel egy nagy lakóházra csaptak le a pakisztáni fővárostól északra fekvő város Bilal nevű negyedében.

Az a körülmény, hogy bin Ladent a pakisztáni főváros közelében ölték meg, felveti a kérdést: miképpen sikerült a terroristavezérnek ilyen sokáig elkerülnie elfogatását, illetve hogy mióta rejtőzött azon a helyen, ahol végül megölték.

Amerikai hírszerzési szakértők korábban azt gyanították, hogy bin Laden a Pakisztán és Afganisztán közötti határvidéken, olyan területen tartózkodik, amely kívül esik a központi hatóságok ellenőrzésén. A lakóház, amelyben bin Laden meghúzódott, alig száz méterre fekszik az abbotábádi katonai akadémiától.

Hírügynökségi beszámolók szerint az akciót egy kis létszámú amerikai egység hajtotta végre, amely tűzharcban ölte meg az ellenállást tanúsító terroristavezért: egy kommandós fejbe lőtte. A negyven percig tartó akció közben az egyik helikopter lezuhant, feltehetőleg lelőtték, de hivatalos közlés szerint egy amerikai katona sem halt meg a műveletben. A holttestet elhozták, s az első DNS-vizsgálatok "nagyon biztos egyezést" mutattak ki a pakisztáni Abbotábádban megölt személy és Oszama bin Laden, az al-Kaida vezére között - jelentette ki Washingtonban egy névtelenül nyilatkozó amerikai hivatalos személy.

A pakisztáni televízióban bemutatták az állítólagos holttestet. A képen torzonborz, szakállas férfi látható véres arccal, amely a szemüregek környékén részlegesen eltorzult. A nap folyamán kiderült, hogy ez a fénykép már 2009-ben körbejárt az interneten, vagyis nem készülhetett a hétfő hajnali akcióban. A Geo és a többi pakisztáni tv-társaság ezután eltávolította a fotót a képernyőkről.

Az Egyesült Államok nem értesítette előre a pakisztáni hatóságokat a bin Laden ellen végrehajtott kommandós akcióról, és azzal magyarázta a pakisztáni szuverenitás megsértését, hogy "törvényes és erkölcsi kötelességének érezte, hogy cselekedjen" - közölte az amerikai kormány magas rangú illetékese. Az eljárást "a műveleti ésszerűséggel" indokolta.

Ismeretlen helyszínen hullámsírba helyezték Oszama bin Laden holttestét az amerikai hatóságok. Megfigyelők szerint a döntés mögött az a szándék húzódik, hogy a megölt terrorista vezér földi maradványainak ne legyen ismert a helyszíne, amely a későbbiekben egyfajta kegyhellyé válhat az iszlamisták számára.

Az al-Kaida terrorhálózat már vezére halála előtt is "bénult" állapotban volt, és bin Laden nem vett részt az operatív szintű irányításban - mondta az iszlamista mozgalmak egyik legnevesebb nagy-britanniai szakértője. Fawaz Gerges, a közép-keleti politikatudomány professzora a BBC-nek úgy vélekedett, hogy bin Laden "eltávolítása" nem változtat "a stratégiai realitáson". Az al-Kaida műveleti szintű irányítását már nem ő, hanem Ajman az-Zavahri, a terrorhálózat második számú vezetője látta el - tette hozzá.

David Cameron brit kormányfő kijelentette: bin Laden halála nem jelenti a terrorveszély végét, sőt a következő hetekben "különleges éberség" indokolt. William Hague külügyminiszter közölte, hogy világszerte megerősítették a brit diplomáciai képviseletek őrizetét.

Franciaország üdvözli "az Egyesült Államok kitartását" Oszama bin Laden al-Kaida-vezér halálhíre kapcsán, s azt "a terrorizmus elleni világküzdelem jelentős eseményeként" értékeli - jelentette ki Nicolas Sarkozy francia elnök.

A német kancellár elismerését fejezte ki Barack Obama amerikai elnöknek a terrorvezér életét kioltó, sikeres akcióért. Rendkívüli sajtóértekezletén Angela Merkel kancellár az al-Kaida, illetve a nemzetközi terrorizmus elleni rendkívül fontos csapásról beszélt. Kiemelte annak jelentőségét, hogy a nemzetközi terrorszervezet "fejét" sikerült megsemmisíteni.

Bin Laden halála ugyan fontos győzelem, de ezzel még nem ér véget a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem - értékelte Martonyi János külügyminiszter hétfőn Budapesten. A tárca vezetője rendkívüli sajtótájékoztatóján közölte: az egész világon, így Magyarországon is meg kell erősíteni a biztonsági intézkedéseket, mivel az al-Kaida a szervezet vezérének halála után is tovább működik, új vezetők léphetnek fel, és elképzelhető, hogy válaszlépésként különböző akciókat terveznek.

Oszama bin Laden halála "a jó győzelme a rossz, és az igazságé a kegyetlenség fölött" - jelentette ki Franco Frattini olasz külügyminiszter. "Ez nagy győzelem az al-Kaida és a terrorizmus elleni harcban az Egyesült Államok és az egész nemzetközi közösség zámára" - hangsúlyozta az olasz diplomácia vezetője.

Moszkva komoly sikernek tartja Oszama bin Laden megölését, de úgy véli, hogy a kívánt eredményt a világméretű terrorizmus elleni harcban csakis közös összefogással lehet elérni. Oroszország kész erre, és meggyőződése, hogy az összes terrorista megkapja megérdemelt büntetését - szögezte le a Kreml közleménye.

Különleges éberségre lesz szükség a fokozódó terrorizmusveszély elleni harchoz, miután megölték Oszama bin Ladent, az al-Kaida terrorhálózat vezérét - figyelmeztetett a lyoni székhelyű Interpol.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. május 02. 21:01
    „Közel tíz évig jól elvoltak egymással ugye?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A felkelők Kadhafi meggyilkolására kérték Washingtont

A líbiai felkelők hétfőn üdvözölték az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat első emberének, Oszama… Tovább olvasom