Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Amerikai elnökválasztás: Obama kihívói

Alelnökjelöltjének, Paul Ryannek a kiválasztásával az amerikai republikánusok várható elnökjelöltje két legyet ütött egy csapásra.
Egyrészt fiatalos külsejével és fellépésével az ír származású "running mate" dinamikát kölcsönöz Mitt Romney kampányának. Másrészt Ryan kiváló adománygyűjtő hírében áll, amit 14 évi kongresszusi pályafutása során számos alkalommal bizonyított.

A törvényhozási mandátumért is szorítóba lépő Ryan ebben a ciklusban 4,3 millió dollárt gyűjtött össze, többek között biztosítótársaságoktól és a pénzügyi szektor más cégeitől. A nevével fémjelzett Prosperity PAC (politikai akció bizottság) további 3,7 millió dollár adományra tett szert. Romney alelnökjelöltjévé történt megválasztása nyomán a 42 éves politikus bízvást számíthat arra, hogy újabb "bukszák" nyílnak meg előtte, főként a Wall Street környékén.

A fontos személyi döntés bejelentése nyomán máris javultak Romney esélyei a november 6-án esedékes elnökválasztáson. A Gallup intézet holtversenyt mutatott ki közte és Barack Obama között (46-46 százalék), míg a Rasmussen a republikánus jelöltet látja elöl (46-44 százalék arányban). Az augusztus hónapban végett összes közvélemény-kutatás eredményének átlagát tekintve azonban továbbra is Obama vezet 47,7-43,6 arányban.

Ryan elsősorban költségvetési szakértőként szerzett nevet magának a kongresszusban. Romneyval tartott első közös fellépése alkalmával értésre adta: a szociális (benne az egészségügyi) kiadások lefaragását és a hadikiadások növelését tekinti szívügyének. Személye a republikánusok őskonzervatív szárnya, az úgynevezett Tea Party mozgalom számára is vonzó, hiszen Romneynál is nyíltabban mondja ki az őskonzervatívok fülében oly kedvesen csengő jelszavakat: elég volt középosztály sanyargatásából, csökkenteni kell az adókat, véget vetni a "szocialista" osztogatásnak, a szegény néprétegek támogatásának. Tíz év alatt 5 billió dollárral kell mérsékelni az érdemi adófizetők (vagyis a középosztály) terheit - hangoztatta Ryan.

Az agresszívabb hangütés hallatán a hivatalban lévő elnök arra figyelmeztette híveit, hogy ne tekintsék lefutottnak a novemberi megméretést. Adományozói előtt Chicagóban tartott kampánygyűlésén Obama kijelentette: a választás "nem olyan versenyfutás lesz, mint (az olimpiai bajnok jamaicai) Usain Bolté: 40 méter után fölényesen vezetünk, és a cél előtt három méterrel már kocoghatunk. Nekünk a célszalagig hajtanunk kell".

Obama választási stábjának első számú tanácsadója, David Axelrod szerint "Ryan igazi jobboldali ideológus, és ez jól tükröződik az általa képviselt álláspontokban". Axelrod ezzel a wisconsini képviselőnek a szociális ellátó rendszerek reformját célzó javaslatára utalt. Ennek lényege, hogy az időskorúak állami egészségügyi ellátását (MediCare) egyéni finanszírozású utalványrendszerré kell átalakítani.

Romney tavasszal még csodálatosnak nevezte Ryan fenti elképzelését, ám újabban már úgy fogalmaz, hogy a terv csupán "egy lépés a helyes irányba", ő mint elnökjelölt viszont saját reformelképzelésekkel fog hamarosan előállni. A MediCare privatizálásának erősen megosztó témájával kapcsolatban Romney különösen óvatosan fogalmazott, kijelentve: biztosítani kell, hogy meg lehessen menteni a MadiCare-t.

Ryan számos tekintetben igen részletes terve miatt erőteljes nyomás nehezedik Romneyra annak érdekében, hogy már jóval november 6. előtt kifejtse, hogyan képzeli az ellátórendszerek jövőjét, az adókulcsokat és az állami költségvetés hiányának lefaragását - mutatott rá a bécsi Die Presse. Ellenkező esetben a versengés a Ryan-terv road-show-jává válhat, amelyben az alelnökjelölt nagyobb fontossággal bír, mint Obama elnök tulajdonképpeni kihívója.

A két tábor szakértői árgus szemmel fogják figyelni a következő hetekben, vajon tovább javulnak-e Romney esélyei. Obama stábját egyelőre vigasztalhatja az az összehasonlítás, amelyet John McCain szenátor tett a minap. Obama 2008. évi republikánus vetélytársa elmondta: Romney választása őt arra a döntésére emlékezteti, amikor 2008 nyarán Sarah Palint választotta alelnökjelöltjévé. McCain támogatottsága valóban erőteljesen fölfelé kezdett ívelni, amikor augusztus 29-én bejelentette a republikánus "running mate" személyét. Számos kommentátor akkor már az arizonai szenátor novemberi győzelmét jósolta. A többi: történelem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

67 éve szabadult fel Japán a gyarmatosítók alól

A japán kormány két tagja felkereste a Jaszukuni-szentélyt. Japán és szomszédai között a… Tovább olvasom