Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Amerika Németországot is hibáztatja az iraki háborúért

Részben Németországot tartja felelősnek az iraki háborúért Larry Wilkerson. A férfi, aki a washingtoni külügyminisztérium korábbi főosztályvezetője volt, az iraki háború kirobbanásának 5.évfordulóján a Spiegel című hetilapnak adott interjúban beszélt erről. Azt állítja, hogy éppen a német hírszerző szolgálattól származtak az iraki biológiai fegyvergyártásra vonatkozó bizonyítékok, amelyek nagy mértékben hozzájárultak a katonai akció elindításához.
Larry Wilkerson az akkori külügyminiszter, Colin Powell közeli munkatársaként hitelt adott a Berlinből kapott bizalmas értesüléseknek. David Kay, aki Powell mellett az Egyesült Államok katonai főellenőre volt, még azt is felrótta a németeknek, hogy nem tették lehetővé az amerikai hírszerző szolgálat, a CIA számára a Berlinnek dolgozó informátor kikérdezését.

David Kay szerint a CIA-val csak annyit közöltek, hogy a hír egy iraki mérnöktől származik, aki a biológiai fegyverek kifejlesztéséről folytatott csaknem félszáz titkos ülésen vett részt. Larry Wilkerson úgy vélte, hogy a német hírszerző szolgálat szándékosan juttatta el rendkívül fontos értesülését az Egyesült Államokhoz a katonai beavatkozás eldöntése előtt. A Spiegel azonban idézi August Hanningot is, a német hírszerző szolgálat akkori igazgatóját, aki a belső rendelkezésekre hivatkozva nem közölte a CIA-val iraki informátora nevét és elérhetőségét.

A CIA akkori igazgatójához, George Tenethez eljuttatott átiratában azonban utalt arra is, hogy ugyan megbízható forrásnak tekintik az iraki mérnököt, de hangsúlyozta, hogy az értesüléseit más helyről nem tudták megerősíteni. Felhívta egybe arra is Tenet figyelmét, hogy Berlinben kétségek támadtak az információ hitelességét illetően - ezzel közvetve óvatosságra intette az amerikai döntéshozókat. Az ügybe beavatták Németország akkori ENSZ-nagykövetét Gunter Pleugert is, aki a lapnak kijelentette, hogy számára a német átirat egyértelműen fenntartást is tartalmazott az iraki biológiai fegyverek kifejlesztésével kapcsolatban.

Ez pedig Washingtont arra kellett volna ösztönözze, hogy saját forrásain keresztül ellenőrizze a Bagdadra nézve rendkívül terhelő adatokat, így a fegyveres beavatkozásra vonatkozó végső döntésért kizárólag az Egyesült Államok vezetői a felelősek. A hetilap megemlíti azt is, hogy a német hírszerző szolgálat számára dolgozó iraki mérnök időközben Bajorországban telepedett le.

Olvasóink írták

 • 3. Lizsu 2008. március 24. 12:13
  „mikor egy idióta közlési vágyat érez...”
 • 2. gy 2008. március 22. 10:46
  „Ez a hét vicce volt. nem a pénteki mellékletben kellett volna lehozni?”
 • 1. Korrekt 2008. március 21. 17:34
  „USA, betegek országa, hülyét csinálnak az egész világból.

  Pontosan ök irányitották Iraq vegyverzetének vizsgálatát egy Svéd felügyelö vezetésével.
  Ö minden alkalommal azt a jelentést adta, hogy Iraq területén sehól se volt nuklerális fegyver.

  SÖT, ö külön tiltakozott a támdás elött, hogy annak nincs semmi alapja.

  Az amcsik maguk rendezik a terrortámadásokat is, hogy aztán ök magunk tudják megmenteni a világot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Politikai gyilkosság áldozata lett a Channel One újságírója?

Holtan találtak egy orosz újságírót moszkvai lakásban pénteken - közölték az orosz hírügynökségek… Tovább olvasom