Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

A versailles-i Királyi Operaház ismét fogadja a zenebarátokat

Két éven át tartó munkálatok után hétfőn ismét megnyílik az egyik legszebb udvari színházként ismert versailles-i Királyi Operaház.
A 660 személyes színházban a 2009/10-es évadban mintegy 30 előadást terveznek, ami újdonságnak számít a francia udvari színház életében: a bayreuthi udvari színháztól eltérően Versailles-ban ugyanis 240 év alatt alig néhány előadást tartottak a csillagászatian magas költségek miatt. A francia forradalomig (1789) a Gabriel által épített és 1770-ben XVI. Lajos uralkodó esküvőjére megnyitott barokk színházban kevesebb mint 20 előadást tartottak.

A versailles-i királyi kastélyhoz tartozó színházat a 19. században Lajos Fülöp alaposan átépítette, 1871-től elvesztette színház jellegét. Itt ülésezett a szenátus. 1957-ben állították helyre eredeti formájában. Ötven év múlva azonban a műszaki berendezései nem feleltek meg a modern követelményeknek, így 12,5 millió eurós (3,3 milliárd forint ) költséggel két év alatt felújították.

A műszaki helyiségek kihelyezésével az operaház udvara alá, a páholyok áthelyezésével és egy tűzvédelmi fal megszüntetésével látogathatóvá vált a színház alsó része is, ami Frédéric Didier építész szerint „állványerdejével” varázslatos képet nyújt. Idővel a színházi gépek működését bemutató kiállítóterem is várja a látogatókat.

A színház-múzeum zenei és prózai darabokat egyaránt bemutat, szerény - évi 1,5 millió eurós – költségvetéséből többnyire vendégelőadásokat fogadnak. Laurent Brunner, a versailles-i kastély színházigazgatója szerint az idei évad műsorán szerepel több Moliere-darab (Az úrhatnám polgár, A képzelt beteg) valamint három Mozart-opera. A hétfői nyitóelőadást, amelyen mások mellett fellép Barbara Hendricks is, a 17-18. századi zenének szentelik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rakéta- és paparazzi-elhárító Abramovics új jachtján

Minden idők legnagyobb és legdrágább magánhajóját építteti a Chelsea tulajdonosa. Tovább olvasom