Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

A társulási megállapodás megosztja a szerbeket

A szerb kormány teljesen megosztott a kedden aláírt Stabilizációs és Társulási Megállapodás kérdésében. De nemcsak a kabinet, hanem az ország is. A többség üdvözli, a kisebbség pedig elítéli a közeledést a Szerbia ellenségének kikiáltott Európai Unióhoz. Ugyanilyen az arány a távozó kormányban is, amelynek elnöke az uniós csatlakozás legnagyobb ellensége.
Súlyos szavak hangzottak el: Vojiszlav Kostunica miniszterelnök az aláírást megelőző órákban a Tanjug szerb hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy Borisz Tadics elnök az okmány elfogadásával nem Szerbiát, hanem saját magát járatja le. A megállapodás aláírása szerinte alkotmányellenes, államellenes, így pedig teljesen illegális és illegitim. Azt üzente a NATO-nak és az Uniónak, hogy ezzel az aláírás nem értelmezhető úgy, mintha Szerbia beleegyezne Koszovó függetlenségébe. A szerb radikálisok pedig hazaárulást kiáltottak. Bejelentették, hogy felelősségre fogják vonni Borisz Tadics államfőt az alkotmány megszegése miatt. Az új parlamentben kezdeményezni fogják leváltását.

Dragan Todorovics, a Szerb Radikális Párt alelnöke a társulási megállapodást az 1941. március 27-én aláírt paktumhoz hasonlította, amellyel az akkori Jugoszlávia csatlakozott a tengelyhatalmakhoz. Szerbia demokratikus fele, a Demokrata Párttal tartó politikai erők nem győzik hangsúlyozni, hogy gazdasági megállapodásról van szó, amely nem veszélyezteti az ország szuverenitását és területi egységét.

A kormány demokrata párti és a G17 Pluszhoz tartozó miniszterei furcsállják is az erőteljes támadást, hiszen azt az okmányt írták alá, amelyet a kormány hagyott jóvá mégpedig egyhangúlag, csak akkor elmaradt az aláírás.

A Liberális Demokrata Párt reagálásában támogatásáról biztosította Borisz Tadicsot, egyben üdvözölte a megállapodás létrejöttét.

A Bozsidar Djelics kormányfőhelyettes és Dimitrij Rupel szlovén külügyminiszter által aláírt okmány érvényességét egyébként gyakorlatilag mindjárt fel is függesztették, hiszen csak azt követően alkalmazhatják, amikor Szerbia eleget tesz a Hágai Nemzetközi Törvényszék követelményeinek, azaz kiadja a volt boszniai szerb hadseregparancsnokot, Ratko Mladicsot és társait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kostunica szerint érvénytelen a szerb uniós szerződés

Az Európai Unió és Szerbia kedden aláírta a Stabilizációs és Társulási Megállapodást Luxemburgban.… Tovább olvasom