Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

A szlovákok a 2009-es euróbevezteséről

Pozitívan értékeli az euró 2009. január elsejétől esedékes bevezetését Szlovákia felnőtt lakosságának 43 százaléka. Csaknem ugyanennyien azonban borúlátóak a tervezett lépéssel kapcsolatban, s növekedett a bizonytalanok aránya is. Ez abból a január és február fordulóján készített reprezentatív felmérésből derül ki, amelynek eredményeit pénteken tette közzé a pozsonyi Focus közvélemény-kutató intézet.
A Független Hírügynökséghez is eljuttatott adatok szerint északi szomszédunknál százból csak hét felnőtt tartja egyértelműen kedvező lépésnek az áttérést. Igaz, a több mint ezer megkérdezett további 36 százaléka is inkább pozitívumként kezeli azt. Teljesen borúlátó e tekintetben az emberek 15 százaléka, s kisebb határozottsággal bár, de további 27 százalék is osztja a véleményüket. A hasonló felmérések óta most a legmagasabb, 15 százalék a bizonytalanok, vagyis a "nem tudom" választ megjelölők hányada. Tavaly novemberben 5 százaléknyian voltak, 2007 áprilisában pedig százból nyolcan. Általánosságban az olvasható ki a felmérésből, hogy az euró bevezetésének nagyobb arányban hívei a gazdaságilag fejlettebb régiók, például Pozsony és Kassa lakói, a módosabb rétegekhez tartozók és az iskolázottabbak.

Az emberek leginkább a drágulástól-áremeléstől és az inflációtól tartanak (65 százalékuk; egy-egy megkérdezett több szempontot is megjelölhetett). Minden negyedik aggodalmaskodik amiatt, hogy az új pénznemben számítva alacsonyabbak lesznek a bérek, kisebb lesz a jövedelem. Százból 14-en a "félszek" közt jegyzik azt is, hogy nehéz lesz megszokni az eurót. Nyolcszázaléknyian azt vallják, Szlovákia még felkészületlen az euró bevezetésére.

A pozsonyi INEKO - Gazdasági és Szociális Reformok Intézete hétfőn közzétett felmérése ugyanakkor rámutat, hogy a vezető közgazdászok és banki elemzők szerint az eddigi legmagasabbra, 80 százalékra nőtt a közös uniós pénznem szlovákiai bevezetésének valószínűsége. A tervezett pénzcserének kedvez, hogy tovább "dübörög" a szlovák gazdaság. Növekedése 2007-ben elérte a 10,4 százalékot, az átlagbér pedig meghaladta a 20 ezer koronát, ami nagyjából 160 ezer forintnak felel meg. Tavaly az országban átlagosan 11 százalék körül mozgott a munkanélküliség.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hússzor annyit költenek a rabokra mint az iskolásokra

A rendőrségi fogdák "lakóinak" étkezésére legalább hússzor annyit költenek, mint az iskolás gyerekek… Tovább olvasom