Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

A Pentagon nem szolgáltatná ki a biztonsági cégeket

Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon nem ért egyet az iraki kormánykabinet törvénytervezetével, amely saját ellenőrzés alá vonná a külföldi biztonsági cégeket. Erről név nélkül nyilatkozó kormánytisztviselők beszéltek a sajtó képviselőinek.
Az ügy másik fejleménye, hogy Condoleezza Rice és a külügy vezetése nem tudott arról, hogy a minisztérium diplomáciai biztonsági irodája (amelynek vezetője, Richard Griffin, a múlt héten mondott le a botrány miatt) büntetlenséget ígért a Blackwater biztonsági cég embereinek.

Az új iraki törvénytervezettel kapcsolatban Washington azt mondja, hogy az kiszolgáltatottá teszi az amerikai kormányzat által megbízott biztonsági cégek alkalmazottait a terroristáknak és az iraki hatóságoknak is. Az iraki parlament olyan törvényt készül elfogadni, amely a biztonsági szabályok megsértése esetén a külföldi cégeket is büntethetővé teszi, mégpedig az iraki törvények szerint.

Ezek a cégek még az amerikaiak vezette átmeneti hatóság által hozott rendelet értelmében büntetlenséget élveztek az ideiglenes iraki kormánytól, a helyi hatóságok semmilyen formában nem ítélkezhettek felettük. Ahogy Ali al-Dabbagh iraki kormányszóvivő fogalmazott: a korábbi, 17-es számú, az amerikaiaknak védettséget biztosító intézkedés hatályát ezennel eltörlik. Az irakiak egy része korábban is törvények felett álló zsoldosként tekintett az amerikai védelmi és külügyminisztérium által felkért biztonsági magáncégek kommandósaira, de a szabályozás létrehozásának a Blackwater-ügy adott lökést.

Szeptember 16-án az amerikai Blackwater biztonsági cég 17 irakit ölt meg. A washingtoni viszgálat szerint önvédelemből következett be a tragédia. A bagdadi vizsgálat ugyanakkor egyértelműen állítja, hogy az irakiak nem nyitottak tüzet az amerikaiakra. Az iraki hatóságok 136 millió dolláros kártérítést követelnek az Egyesült Államoktól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az iszlám reformját sürgeti egy német evangélikus püspök

A hannoveri tartományi püspök szerint az iszlámnak reformra van szüksége, olyanra, mint amilyen 490… Tovább olvasom