Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

A Hamász feltételekkel elfogadja az EU tűzszüneti javaslatát

A Gázai övezetet uraló iszlamista palesztin Hamász szervezet bejelentette csütörtökön, hogy "feltételekkel elfogadja" az Európai Unió által megfogalmazott tűzszüneti javaslatot.

"A Hamász elfogadja ezt a kezdeményezést azzal a feltétellel, hogy az izraeli agressziót le kell állítani, a blokádot (a Gázai övezet izraeli blokádját) fel kell oldani, minden átkelőhelyet meg kell nyitni, és nemzetközi garanciákat kell adni arra nézve, hogy a megszálló nem kezdi újra ezt a terrorháborút" - mondta a Hamász szóvivője, a Gázai övezet ellen indított, múlt szombat óta tartó izraeli hadműveletre utalva.

A Gázai övezet és Egyiptom közötti rafahi határátkelőhelyről szólva kijelentette: ezt is meg kell nyitni, mégpedig a 2005-ös megállapodáshoz való visszatérés nélkül. Ez a megállapodás előirányozza a Mahmúd Abbász palesztin elnök által vezetett Palesztin Hatóság képviselőinek és az Európai Unió megfigyelőinek jelenlétét a rafahi átkelőhelyen, illetve lehetővé teszi Izrael számára, hogy videokamerák révén megfigyelje az ottani történéseket. Az amerikai közvetítéssel létrejött izraeli-palesztin megállapodás értelmében a zsidó állam beleegyezése nélkül nem szabad megnyitni a rafahi átkelőhelyet.

Az EU kedden este állt elő az Izrael és a Hamász közti azonnali és tartós tűzszünetre vonatkozó kezdeményezésével. A huszonhetek külügyminiszterei, illetve azok megbízottai párizsi rendkívüli találkozójuk után tették közzé kezdeményezésüket, hangsúlyozva: a tűzszünetnek lehetővé kell tennie, hogy azonnali humanitárius segélyt lehessen nyújtani a Gázai övezet népességének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olmert: Izrael nem akar hosszú háborút

Izrael nem akar hosszú ideig tartó háborút viselni a Gázai övezetben, nem akarja kiszélesíteni a… Tovább olvasom