Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

A Fehér Ház támogatásáról biztosította Dél-Koreát

A washingtoni Fehér Ház szilárd támogatásáról biztosította hétfőn Ri Mjong Bak dél-koreai elnök terveit Észak-Korea megbüntetésére, amiért Phenjan elsüllyesztett egy dél-koreai hadihajót.

"Támogatjuk Ri elnök követelését, hogy Észak-Korea haladéktalanul kérjen bocsánatot, büntesse meg a támadás felelőseit, és ami a legfontosabb, hagyjon fel háborúra uszító és fenyegető magatartásával" - közölte nyilatkozatában Robert Gibbs szóvivő. "A Dél-Korea védelméhez nyújtott amerikai támogatás egyértelmű, és az elnök utasította a katonai parancsnokokat, hogy szorosan működjenek együtt dél-koreai partnereikkel a készenlét biztosítása és a jövőbeni agresszió megakadályozása érdekében" - mondta a szóvivő.

Barack Obama amerikai elnök és dél-koreai kollégája, Ri Mjong Bak megállapodtak, hogy találkoznak a jövő hónapban Kanadában rendezendő G20-as csúcson - mondta a szóvivő. Hozzátette: az Egyesült Államok támogatja a dél-koreai elnöknek azt a tervét, hogy az ENSZ BT elé viszi az ügyet, és együtt fog működni szövetségeseivel, hogy "csökkentse azt a feszültséget, amelyet Észak-Korea jelent a térség stabilitására". Obama arra is utasította az amerikai ügynökségeket, vizsgálják felül az Észak-Koreával kapcsolatos amerikai politikát. A dél-koreai elnök hétfőn bejelentette, hogy országa megszakít minden együttműködést és kereskedelmi kapcsolatot Észak-Koreával - a keszongi ipari park kivételével - hadihajójának elsüllyesztése miatt. A Cshonan március 26-án süllyedt el a Sárga-tengeren, nem messze az észak-koreai tengeri határtól.

Negyvenhat dél-koreai tengerész veszett a tengerbe. Egy nemzetközi bizottság a múlt hét végén hozta nyilvánosságra vizsgálatának eredményét, amely szerint egy észak-koreai torpedó küldte a tengerfenékre a hajót. Ezt volt az egyik legsúlyosabb incidens a két Korea között az 1950-53-es koreai háború óta. Észak-Korea azt állítja, hogy "meghamisították" az ellene szóló bizonyítékokat, és háborúval fenyegetőzik. Az Egyesült Államok még mindig mintegy 28 ezer katonát állomásoztat Dél-Koreában katonai támogatása részeként. A két Korea technikailag még mindig háborúban áll egymással, és több mint 1 millió katonát állomásoztatnak határaik mentén.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. május 24. 12:25
    „Hát, ahol hábor készülődik onnan Amerika nem hiányozhat! Üzelet az üzlet! Nem véletlenűl gyártják a gyilkoló eszközöket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dél-Korea megszakítja kereskedelmi kapcsolatait Észak-Koreával

Dél-Korea megszakít minden együttműködést és kereskedelmi kapcsolatot Észak-Koreával - a keszongi… Tovább olvasom