Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

A cölibátus eltörléséről tárgyalt a pápa

XVI. Benedek pápa rendkívüli ülésen tanácskozott arról, hogy a Vatikán engedélyezze-e a papi hivatást a nős, de erkölcsös életet élő férfiak számára. Nem valószínű azonban, hogy a felvetés nyomán megszüntetnék a papi cölibátust.
A sorozatos botrányok hatására felmerült, hogy az utánpótlással küszködő katolikus egyház megnyitná a papi hivatást az úgynevezett viri probati, a nős, de erkölcsös életet élő férfiak előtt. A kérdés különösen sürgető, mivel az utóbbi években mintegy 400 ezer pap hagyta el a katolikus egyházat, hogy megházasodhasson.

A tanácskozáson szó volt az afrikai Emmanuel Milingo érsekről, aki a múltban megnősült, idén szeptemberben pedig püspökké avatott négy házas papot, és ezzel automatikusan kizárta magát az egyházból.

Szóba került a latin nyelvű szentmise visszavezetéséről is. A latin tudós XVI. Benedek pápa szívesen látná a latin misét, de erre a Francia Püspöki Kar már nemet mondott. A latint a II. Vatikáni Zsinat után 1969-ben helyettesítette a nemzeti nyelveken celebrált szentmise.

XVI. Benedek a szentszéki miniszterekkel, a kongregációk és a pápai tanácsok vezetőivel találkozott, valamint a vatikáni hivatalok 40 bíborosával és püspökével.

Olvasóink írták

  • 1. GMáté 2008. július 16. 15:01
    „A cölibátusról már Pál apostol is írt a korintusiaknak írt levélben, szóval ez is bizonyítja a hitelességét! Bár Pál apostol nem nem tette volna kötelezővé, mégis a Katolikus egyháznak a történelme során, meg kellett ezt tennie. A cölibátus sokak szerint "szamárság", mert akik ezt mondják, álltalában erkölcstelen életet élnek és a szexuális bűnökben élnek. Nem tudják elképzelni azt, hogy egy felnőtt férni minden "igényét" elfogytva CSAK Istenre és a hozzá fűződő munkájára figyeljen, ezzel is kifejezve, hogy mennyire szereti az Urat! A cölibátust teljesen eltörölni ugyan olyan felelőtlenség, mint teljesen kötelezővé tenni! A Görög Katolikus Egyházban van a legjobban megoldba ez. Házasodhatnak a papok, de fogadhatnak cölibátust is! Már püspök is csak cölibátusban élő papból lehet, mert neki töb munkáj van, mint a közpapoknak és egy család csak hátráltatná benne. A nős papnak az a köteleséége, hogy házas élete mintául szolgáljon a többi keresztény családnak, míg a cölibátusban élőnek példát kell mutatnia a még nem házasságban élő fiataloknak arról hogy miként lehet Istenehez közeledni megtartóztatásaink által!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A foglyok hét százaléka más helyett ül Hollandiában

A holland börtönökben is vannak olyan rabok, akik más helyett töltik le a szabadságvesztést - derült… Tovább olvasom