Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

20 éve független Horvátország és Szlovénia

Horvátország és Szlovénia 20 évvel ezelőtt, 1991. június 25-én kikiáltotta függetlenségét, s ezzel elindította Jugoszlávia felbomlását.

A két ország azóta egymástól eltérő úton haladt Európa felé: Szlovénia gyorsan, Horvátország viszont csak hosszú és véres küzdelem árán tudta megtenni a szükséges lépéseket.
Szlovénia 2004 óta az Európai Unió és a NATO tagja, s 2007-ben bekerült az eurozónába, miközben Horvátország csak ebben a hónapban fejezi majd be EU-csatlakozási tárgyalásait, s abban reménykedik, hogy 2013 júliusában uniós taggá válhat. Mindenesetre még így is az egykori jugoszláv tagköztársaságok közül másodikként jut be a szervezetbe (az első természetesen Szlovénia volt.)
A szlovén, illetve a horvát parlament által kiadott függetlenségi nyilatkozatokat hamarosan több más akkori jugoszláv köztársaság hasonló lépése követte: ilyen döntést hozott Macedónia, majd Bosznia-Hercegovina is, s ez utóbbi függetlenségi háborúja (1992-1995) különösen véres küzdelemmé vált. Az egykori Jugoszlávia széthullását Montenegró függetlenné válása fejezte be 2006-ban. Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét - ezt azonban Belgrád nem ismeri el.
Miközben Szlovénia függetlenségi harca, a "tíznapos háború" viharos gyorsasággal befejeződött, s mindössze 62 halálos áldozattal járt, addig a horvát elszakadási küzdelem hosszúra nyúlt (1991-1995) és 20 ezer halottat követelt.
Szlovéniának majdnem homogén a lakossága, s kevés szerb él a köztársaságban - mindez nyilván szerepet játszott abban, hogy Belgrád viszonylag gyorsan belenyugodott a ljubljanai döntésbe. Horvátország lakosságában ellenben 15 százalékos volt a szerbek aránya...
A két ország függetlenedési törekvése már a berlini fal 1989-es leomlásakor érezhető volt, s a következő évben, amikor mind Szlovéniában, mind Horvátországban demokratikusan választott vezetők kerültek kormányra, ez a folyamat erősödött. Zágráb és Ljubljana ugyanis úgy vélte, egyedül úgy lehet demokratikus rendszert létrehozni országaikban, ha elvágják a kötelékeket köztük és a Slobodan Milosevic-féle belgrádi vezetés között.
Néhány hónappal a függetlenségi nyilatkozatok után Németország - a franciák ódzkodása dacára - úgy döntött, hogy elismeri mindkét országot. Az Európai Közösségek (a későbbi EU) országai közül a németek voltak az elsők, akik megtették ezt a lépést - majd 1992 januárjában a többi EK-tagállam is követte a példát. S ezzel megpecsételtetett Jugoszlávia szétbomlása.
Függetlenné válása után Szlovénia gyorsan közeledett Európához, s a szlovén átmenet gyorsaságáról dicsérő elemzések sokasága jelent meg az ezt követő években. Azonban a 20. évfordulót mindkét országban beárnyékolják az elmúlt évek gazdasági és társadalmi bizonytalanságai. Szlovéniát komolyan sújtotta a gazdasági világválság, s egyesek ma már attól tartanak, hogy az ország esetleg Görögország, Írország, vagy Portugália sorsára juthat. A bizonytalanság a politikai viszonyokban is tetten érhető: Borut Pahor középbal koalíciós kormánya ma már kisebbségben van, s a 90 képviselő közül csak 33 támogatására számíthat. A horvátoknál pedig évekbe telt, míg lecsillapodtak a függetlenségi háború keltette nacionalista szenvedélyek. Az ország csak 2005-ben kezdte meg csatlakozási tárgyalásait az EU-val, s hat évbe telt, míg eljutott a befejezés küszöbére. Eközben a pozitív végkifejlethez arra is szükség volt, hogy bizonyítsa: hajlandó teljes mértékben együttműködni a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket kivizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszékkel, s keményen fellép a korrupció ellen.

Olvasóink írták

 • 5. janika 2011. június 24. 16:46
  „<moderálva>”
 • 4. SC 2011. június 24. 16:29
  „meir,milyen csodás lehet olyan országban élni,ahol a lányok uzival mászkálnak a piacra,ahol fél az arab a zsidótól,a zsidó az arabtól,ahol kietlen,terméketlen földek végtelen porát fújja a szél,ahol Dávid:-) parittyával lő Góliátra,aki a legmodernebb fegyvereket veti be ellene,és ahol SOHA nem volt és nem is LESZ BÉKE?Megmondom neked egy szóval:Sz.r.
  Mindig jobban éltünk mit ti!Itt 65 éve béke van,ivóvízünk a legjobb és a legtöbb,földjeink zsírosak és termékenyek,hatalmas erdeink vannak és még sorolhatnám.Na ez nálatok soha nem volt és nem is lesz.”
 • 3. SC 2011. június 24. 16:17
  „<moderálva>”
 • 2. prandesz 2011. június 24. 13:59
  „Itt nem volt vér. Meg is lett az eredménye....”
 • 1. Yoav-Ben-Meir 2011. június 24. 13:52
  „UPSZ!!!!
  -es mar most jobban elnek mint a Magyarok 89-ota valaha is!!
  pedig ott meg voltak veres harcok is!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földrengés rázta meg Alaszka térségét, szökőárriadót rendeltek el

Nagy erejű, 7,4-es fokozatú földrengés rázta meg pénteken Alaszka térségét, a hatóságok … Tovább olvasom