Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

1,4 milliárd eurót találtak a Vatikánban

A Ferenc pápa által kinevezett vatikáni pénzügyminiszter beszámolt egy éve végzett munkájáról. 1,4 milliárd eurót talált a hivatalokban, amelyet rossz időkre rejtettek el.
A pápai állam gazdasági működésének nemcsak a hatékonyságot, hanem a becsületességet is szem előtt kell tartania - hangoztatta egy friss interjúban George Pell bíboros, a vatikáni pénzügyi csúcsminisztériumnak számító Gazdasági Titkárság elnöke, aki már 1,4 milliárd eurót "talált", amelyet a vatikáni hivatalok nem tüntettek fel saját mérlegükben.

Az ausztrál bíboros a Corriere della Sera című olasz napilap szombati számának adott interjúban kijelentette, hogy a Vatikán pénzügyi-gazdasági működését az ő vezetésével nem csupán azzal a céllal alakítják át, hogy a pápai állam egyszerűbben és hatékonyabban végezze tevékenységét. A kidolgozás alatt levő új gazdasági irányelvek becsületességre és átláthatóságra törekednek. "Hogy világosan fogalmazzak: nem szabad lopni és nem szabad pazarolni a pénzt" - hangsúlyozta Pell bíboros. Hozzátette: "Ha jól végezzük a munkánkat, több pénz marad az egyháznak feladatai elvégzésére, a szegények és a szenvedők segítésére."

A 73 éves bíborost Ferenc pápa tavaly februárban nevezte ki az akkor létrehozott Gazdasági Titkárság élére, amelynél a korábban számtalan különböző vatikáni hivatal hatáskörébe tartozó gazdasági-pénzügyi feladatok összpontosulnak. George Pell pénteken Ferenc pápa és a bíborosi kollégium előtt mutatta be a Gazdasági Titkárság eddigi munkáját.

A vatikáni pénzügyminiszterként számon tartott Pell bíboros elmondta, hogy az utóbbi egy év alatt 1,4 milliárd eurót talált, amelyet a vatikáni hivatalok nem tüntettek fel kimutatásaikban. A bíboros hangoztatta, hogy nem törvénytelen összegről van szó, hanem megtakarításokról, amelyeket a vatikáni hivatalok "nehéz időkre" félretettek. Az összeg, amelyről eddig senki nem tudott, belekerül a Vatikán idei mérlegébe.

A bíboros elmondta, hogy ez a pénz mentőöv lehet, mivel a következő tíz év alatt a pápai államnak 700-800 millió eurót kell kifizetnie az egykori vatikáni egyházi és laikus alkalmazottak nyugdíjaként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lángokban állt Varsó egyik legforgalmasabb hídja

Szakértők szerint valószínűleg a Lazienkowski híd faváza gyulladt meg. A lángoló hidat a tűzoltók… Tovább olvasom