Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Nyugat 100 - kritika

"...érződik a közös gondolkodás, a szerkesztésben megnyilvánuló kulturális stratégia. Látszik az öntudatosság, a szellem kiválósága, s a Nyugat lapjait - főleg az induláskor - átható polgárosodás."
Jó felütés Csáth Gézával kezdeni egy Nyugatos válogatás kötetet, ha már az elmúlt években divat lett újra felfedezni a doktor úr írói munkásságát (egyesek egészen a filmig jutottak). A Nyugat című (alapítva: 1908) folyóirat 34 évig élt: a több mint három évtized egy-egy írását olvashatjuk a válogatásban. A könyvben számos ismert szerző és alkotás (József Attila: Óda; Tóth Árpád: Hajnali szerenád; Radnóti, Ady, Kassák) mellett találkozunk Heltai, Ambrus, Kuncz, Hunyadi, Asztalos egy-egy remek írásával.

A Nyugat centenáriuma tehát arra ösztönözte a szerkesztőt, hogy elénk tegyen egy kötetet. Elve azt volt, hogy minden évfolyamból kiválaszt egy írást. Ennél többet azonban nem tudhatunk meg a válogatás szisztémájáról (s nyilván elmondhatjuk, tucatnyi hasonló könyvet lehetne megtölteni).

Volt egyszer egy lap: Nyugat
Volt egyszer egy lap: Nyugat
Szerkesztette: Veress István
Pallas, Arión Kiadó; 2008

Az igazi folyóirat szellemi műhely, s ez már a harmincnégy válogatott írás (elbeszélés, költemény, tanulmány) olvasása közben kiderül. Ahogy érződik a közös gondolkodás, a szerkesztésben megnyilvánuló kulturális stratégia. Látszik az öntudatosság, a szellem kiválósága, s a Nyugat lapjait - főleg az induláskor - átható polgárosodás.

Az igazi megoldás az lenne, ha a Nyugat számait újranyomva ismét kiadnák, akár úgy, ahogy száz évvel ezelőtt. Aki elkezdi gyűjteni, úgy sem tudná abbahagyni, hiszen az írások nagy része az évek elteltével is aktuális lehet.

"Nem győzünk rámutatni arra, hogy a világnak nemcsak művész, de minden tereken száguldva fejlődő kozmopolitizálódásával egyaránt felszabadulási fejlődése folyik minden egyesnek, minden rendnek, minden foglalkozásnak, fajtának és nemzetnek, aminőt nem ismert sem a középkor internacionalizmusa, sem az újkor nacionalizmusa." Ignotus szavai tökéletes optimizmusról tanúskodnak, s mint mondtam, napjainkban is aktuálisak.

Éljen a Nyugat! Tessék olvasni!


Könyvkritika rovatunk támogatója:


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menyhárt Jenő új könyvével Sopronban és Győrben

Az agitátor címmel könyvet írt Menyhárt Jenő, az Európa Kiadó alapítója. Októberben dekikál… Tovább olvasom