Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Csodalámpa-Libri könyvsarok Győrben a beteg gyerekeknek

Mintegy 600 új könyv került a győri Petz kórház gyermekosztályára a Csodalámpa Alapítvány szervezésében és egy országos könyvhálózat, a Libri Kft. támogatásával.

A bent fekvő és a kezelésekre járó, beteg gyerekek mindennapjait szeretné megszínesíteni a két szervezet azzal, hogy könyvsarkot alakított ki a klinikai osztályokon. Így ebben az évben már országosan 8 kórházban közel 10 ezer könyv áll a beteg gyerekek rendelkezésére.

Zajovicsné Vízer Bernadett, a Lurkó Alapítvány vezetője testesíti meg az összekötő kapcsolatot a győri kórház és a „csodalámpások" között, ő gondoskodik arról, hogy a gyermekek a gyönyörű, vadonatúj könyveket bármikor kézbe vehessék. Lényeg, hogy a minél többet forgassák és minél több kisgyerek számára nyújtson tartalmas elfoglaltságot az olvasás a kényszerű kezelések időtartama alatt is.

A Csodalámpa Alapítvány kívánságteljesítő tevékenysége

Az Alapítvány nemcsak a könyvsarkok létrehozásában nyújt hathatós segítséget, hanem szeretné folytatni azt a munkát, amit a kívánságteljesítésekkel 3 éve kezdett: a súlyos állapotban lévő gyerekek érezzék, nem felejtkeztek el róluk, helyük van az egészséges társaik között, a felnőttek segítenek nekik, hogy legyen erejük a betegségek leküzdésében.

Az elmúlt években közel 60 kisgyerek vágya teljesült a győri kórházban dolgozó és a civil életben tevékenykedő önkéntesek együttműködésével. Így kaphatott a Győr környéki súlyosan beteg gyerekek némelyike számítógépet, telefont, kerti csúszdát, hőlégballon utazhatott, és találkozhatott hírességekkel, mint például a Nobel-díjas íróval, Kertész Imrével vagy a város büszkeségével, Görbicz Anitával.

A Csodalámpa Alapítvány önkéntesinek és támogatóinak segítségével az alapítás óta (2003) eddig több mint 1200 kisbeteg álma válhatott valóra, melyek mindegyike olvasható a www.csodalampa.hu oldalon. A 3-18 év közötti gyerekek találkozhattak kedvenc művészeikkel, sportolókkal, hírességekkel – Flatley, Schumacher, Talmácsi Gábor, Irigy Hónaljmirigy, LL Junior -, ellátogathattak azokra a helyekre, ahova eddig csak álmukban juthattak el – Legoland, Harry Potter-túra, Eurodisney. Olyan tárgyakat, játékokat kaphattak – mobiltelefon, laptop, playstation, kerékpár, csúszda -, amire a család anyagi helyzete miatt eddig nem is gondolhattak, és azt is megtehették, amire korábban csak vágyakoztak – repülhettek, hőlégballonozhattak. Sajnos az országban 5000 olyan gyerek él, aki betegsége, állapota miatt kívánhat a Csodalámpától, számuk folyamatosan nő, évről évre 300 új daganatos és leukémiás megbetegedést regisztrálnak a gyerekeknél.

Olvasóink írták

  • 1. sx4 2010. május 27. 10:55
    „Apró észrevételem a cikk szerzőjének:

    Az alapítvány 2003 óta teszi azt, amit vállalt, a cikkben ez az időpont meg is jelent, de nem 3 éve kezdte a kívánság teljesítéseket, miként ez a "A Csodalámpa Alapítvány kívánságteljesítő tevékenysége" címsor alatt olvasható. Matematikailag sem jön ki az eredmény...Egyszerű odafigyeléssel ez a téves adat kiszűrhető lett volna.

    Egyébként pedig a Lurkó alapítvány, és a Csodalámpa alapítvány összehangolt munkája példaértékű, mert nem egymást kerülgetve, hanem egymást segítve, erősítve, önkéntesen teszik fáradhatatlanul azt, amit a beteg gyerekekért vállaltak....
    Minden elismerésem.!! Lehet utánozni, és hasznosítani más területen is....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi Könyvhét - Részletes győri program itt

Tolvaly Ferenc író és Gömöri György költő, műfordító lesz a vendége a június 1-jén nyíló győri… Tovább olvasom