Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 28°C Még több cikk.

303 magyar filmszínész, akit látnod kell, mielőtt meghalsz

Lugosi Bélától Tóth Orsolyáig gyűjti egybe a magyar filmtörténet nagyjait a Gabo Kiadó 303-as sorozatának péntektől kapható legújabb darabja, a 303 magyar filmszínész, akit látnod kell, mielőtt meghalsz című kötet.

Mint a kiadványt Bori Erzsébettel együtt szerkesztő Turcsányi Sándor filmkritikus, a Magyar Narancs főszerkesztő-helyettese az MTI-nek elmondta, a Gabo sorozata 2007-ben indult a 303 magyar film... című kötettel, azóta a legjobb hazai lemezekről és regényekről is külön rész jelent meg.

"A 303-as számot én találtam ki, mikor Bori Erzsébet az 1001 film... című nemzetközi összeállítást fordította. Akkor gondoltunk rá, hogy elkészíthetnénk magyarul is egy "egészségesen nagyképű" aránnyal, azaz 303 magyar filmmel a kötetet" - idézte fel a pénteken megjelent kiadvány előzményeit a szerkesztő. Turcsányi Sándor elmondása szerint először végtelenül egyszerűnek tűnt kiválogatni a címben jelzett számú színészt, a valóságban azonban a munka sokkal bonyolultabbnak bizonyult.

303 magyar filmszínész, akit látnod kell, mielőtt meghalsz
303 magyar filmszínész, akit látnod kell, mielőtt meghalsz
"Annyi említésre érdemes nevet találtunk, hogy először egy 606-os listát sikerült összeállítanunk, ezt szűkítettük végül a felére" - árulta el. Turcsányi Sándor hozzátette: több kritériumot is felállítottak, ám végül egyiket sem sikerült maradéktalanul betartaniuk. Csak olyanok kerülhettek például a kötetbe, akik magyarnak születtek és legalább egy magyar filmben játszottak; ez kizárta többek között Rachel Weiszt vagy Adrian Brody-t. A szerkesztő bevallása szerint azonban egy esetben még ezt a szabályt is megszegték: "nem mondom meg, hogy kinél, de ez egy érzelmi ügy volt".

"A mércékből néha kedvencségi alapon engedtünk. Bekerültek például Honthy Hanna vagy Németh Marika operettprimadonnák, nem kifejezetten színésznői teljesítményük miatt, hanem mint jelenségek, korspecifikumok" - jegyezte meg a filmkritikus.

A 370 oldalas kötet a nagy színészegyéniségeken keresztül végigköveti a magyar, illetve a külföldön (is) karriert csináló művészek révén néha a nemzetközi filmtörténetet.

A válogatásban éppúgy helyet kaptak színészlegendák - többek között Somlay Artúr, Páger Antal, Latabár Kálmán, Sulyok Mária, Kiss Manyi, Gobbi Hilda, Benkő Gyula, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Kállai Ferenc, Mensáros László, Ruttkai Éva, Sinkovits Imre, Latinovits Zoltán, Domján Edit, Garas Dezső, Őze Lajos, Törőcsik Mari vagy Haumann Péter -, mint a magukat egy-két filmmel a mozitörténet részévé tevő Koletár Kálmán vagy Sőth Sándor. Nem hiányoznak a kiadványból a fiatal generáció képviselői sem, bekerült például Marozsán Erika, Kamarás Iván, Fullajtár Andrea, Rába Roland, Csányi Sándor és Nagy Ervin is.

Az általában egy, néha két vagy akár három oldalas, fotókkal illusztrált szócikkek elején a születési és halálozási dátumon - illetve az esetleges eredeti néven - kívül egy-egy karakterszkeccs mutatja be a tárgyalt színész jellegzetes tulajdonságait. A java... címmel minden művész neve alatt szerepel válogatott filmográfiájuk, ezekben azonban húsz filmnél több senkinél sem kaphatott helyet.

Mint Turcsányi Sándor elmondta, a művészek életútját végigkövető szócikkek megírásánál a szerkesztők meglehetősen szabad kezet adtak a többi 14 szerzőnek, Barotányi Zoltánnak, Bojtár B. Endrének, Dercsényi Dávidnak, Hungler Tímeának, Iványi Zsófiának, Jánossy Lajosnak, Karafiáth Orsolyának, Korom Borinak, Köves Gábornak, László Ferencnek, Legát Tibornak, Papp Tímeának, Szentgyörgyi Ritának, valamint Vágvölgyi B. Andrásnak, így azok akár miniesszékként is olvashatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zenével bővül a lipcsei könyvvásár 2010-ben

Külön zenei témájú kiállítóteret rendeznek be a szervezők a 2010-es lipcsei nemzetközi könyvvásáron,… Tovább olvasom