Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Újra becsengethetnek a bársonyosi iskolában

Miután a Klik több iskolát összevont, Bársonyoson is megszűnt az általános iskola. A településen volt az alsó, míg a szomszédos Keréktelekin a felső tagozat, ám az összevonás óta Keréktelekin működik az intézmény. Kálnai Lajos polgármester – aki első ciklusát tölti – októberi kampányában első helyen szerepelt az intézmény újbóli megnyitása. Jelenleg úgy tűnik, mindez sikerülhet.


A bársonyosi diákok a szomszédos Keréktelekire járnak iskolába. Reggel iskolabusz viszi, délután hozza őket. Jelenleg 10 alsós nebuló jár Bársonyosról Keréktelekire. Nemrégiben Kálnai Lajos polgármester egy fórumra várta a kisdiákok és a nagycsoportos óvodások szüleit. A téma az volt, hogy szeretnék-e a szülők, hogy legyen újra a településen alsó tagozatos iskola. Összesen 14 szülő támogatta nyilatkozatával az elképzelést.

Még üresek a folyosók. Kálnai Lajos polgármester (felvételünkön) reméli, hogy szeptembertől már újra gyerekzsivajtól lesz hangos az épület.
Még üresek a folyosók. Kálnai Lajos polgármester (felvételünkön) reméli, hogy szeptembertől már újra gyerekzsivajtól lesz hangos az épület.„Itt elmondtuk a dolog hátulütőit is. Mégpedig azt, hogy a gyerekek összevont osztályban tanulnának. Egyben vagy kettőben. De a szülők mégis úgy gondolták, hogy vállalnák az egészet" – emelte ki a faluvezető, aki hozzátette, hogy az oktatási törvény előírja, ha minimum nyolc szülő kérvényezi, hogy helyben működtessék az alsó tagozatos iskolát, akkor az intézményfenntartónak kötelessége ezt megtenni. „Van rá esély, hogy szeptemberben már ide járjanak a gyerekek. Lehet, hogy naivitás ezt gondolni, de megvalósítható. Mégpedig azért, mert a törvény ezt írja elő. Az pedig mindenkire vonatkozik" – fűzte hozzá Kálnai Lajos.

Az épület üresen áll. Jelenleg a helyi fiatalok járnak hetente egyszer pingpongozni a régi iskolába.
Az épület üresen áll. Jelenleg a helyi fiatalok járnak hetente egyszer pingpongozni a régi iskolába.


A település vezetése felvette a kapcsolatot a Vas megyei hosszúperesztegi önkormányzattal, akiknek sikerült elérniük, hogy az összevonások után is működtethessenek alsó tagozatot a kis faluban. Hosszúperesztegen nyolc szülő kérvényezte. „Ott már az iskola sem volt meg. A tűzoltószertárat alakították át. Felvettük velük a kapcsolatot, s segítettek is nekünk az elindulásban. Nálunk üresen áll az iskola épülete. Nem is akartuk másra használni, mert a testületben mindenki úgy gondolta, hogy szükséges az intézmény a faluban" – mondta a Kisalföldnek a polgármester.

Az önkormányzat beadta a kérvényét, hogy helyben működtethessék az alsó tagozatot, amelyet mind a 14 szülő támogatott nyilatkozatával, miszerint a következő három évben helybe fog járni a gyereke iskolába. A hónap végére meghívta a település Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkárt, s remélik, hogy ő is az ügy mellé áll.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset az M1-esen: rézsűnek hajtott egy autós

A baleset Tatánál, az autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán történt. Tovább olvasom