Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Esztergomot több mint 900 millió forint megfizetésére kötelezték az élményfürdő miatt

Esztergomnak több mint 900 millió forintot kell megfizetni az élményfürdő építésével kapcsolatos per részítélete alapján. Az önkormányzatot képviselő ügyvédi iroda a város fellebbezését egy nap késedelemmel nyújtotta be, így a végzés jogerőre emelkedett - közölte a polgármester pénteken az MTI-vel.
Romanek Etelka (Fidesz-KDNP) elmondta, a Contur-Bau-per néven ismert ügy 2005-ben kezdődött, a most megítélt összegből 565 millió forint és járulékai teszik ki az alapösszeget, a többi az azóta összegyűlt késedelmi kamat és egyéb eljárási költség.

Az élményfürdő építése 2001-ben indult, majd a kivitelező Contur-Bau Rt. 2005 június elején levonult a területről. A cég kifizetetlen számlákra hivatkozott, a város viszont az elvégzett munkát kifogásolta.

Az önkormányzat felmondta a szerződést a Contur-Bau-val, az addigi költségeket azonban nem fizette ki, ezért a vállalkozás pert indított. Esztergom önkormányzata viszont hibás teljesítés miatt több mint 1,1 milliárd forintos követelést jelentett be a társasággal szemben.

A cég később felszámolás alá került, követelése az elmúlt évtizedben többször gazdát cserélt, majd azt egy környékbeli vállalkozó vette meg. Az ügyben a bíróság részítéletében a késedelmi kamatokkal együtt végül több mint 900 millió forint fizetésére kötelezte a várost.

Romanek Etelka elmondta a részítélet meghozatalára úgy került sor, hogy a város által követelt közel 1,1 milliárd forintos összeget a törvényszék még nem bírálta el. Az önkormányzat vitatja a követelés megvételének jogalapját és összegszerűségét. A peres ügy a kereseti kérelmek el nem bírált részében tovább folytatódik.

A polgármester tájékoztatása szerint az önkormányzat képviseletét 2006 óta ellátó fővárosi ügyvédi iroda a város fellebbezését betegség miatt egy nap késedelemmel nyújtotta be még az előző városvezetés ideje alatt, 2014. szeptemberében, majd kérték a késedelmi igazolás elfogadását. Ezt a kérelmet mind a Győri Ítélőtábla, mind a Kúria elutasította, ezért a részítélet jogerőre emelkedett.

"Az önkormányzat eltökélt célja, hogy a jog valamennyi lehetséges eszközével meggátolja ennek az összegnek az elvételét az esztergomi polgároktól" - fogalmazott Romanek Etelka, majd hozzátette, utasította a hivatal érintett irodáját annak kivizsgálására, hogy az ügy kezelésével kapcsolatban történt-e mulasztás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közép-Európa legkedveltebb kirándulóhelye is lehet Tata

Munkagépek dolgoznak a tatai Angolpark szinte minden pontján: javában tart a történeti kert természeti és kulturális örökségének helyreállítása. Tovább olvasom