Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Az Orfeusz Társulat oda is eljut, ahová a Jászai nem

Az őszi bemutatót követően nagy sikerrel játssza a tatabányai Orfeusz Társulat a Zimmer–Kohlhaase szerzőpáros Hal négyesben című darabját. A mérges komédia három idős úrinő és inasuk történetét mutatja be, egyszerre tragikusan és komikusan: a férfi ugyanis mindhárom nőnek udvarolt az elmúlt évtizedekben. A szereplők: Tóth Zsóka, Kaufmann Márta, Magyar Kata és Poroszlay Sándor, a társulat nagy klasszisai. Rendező: Pápai Ferenc, dramaturg: László Tibor.
Társulatról, tervekről, tájelőadásokról kérdezte a Kisalföld az Orfeusz Társulat vezetőjét, László Tibort a hétvégi almásfüzitői fellépés apropóján.

– Almásfüzitőre szinte hazajár az Orfeusz Társulat, rendszeres fellépők ott. Legközelebb hol láthatja önöket a megyei közönség?

– Almásfüzitőn most is 150 fős lelkes közönség fogadott, nagy sikerünk volt, láthatóan visszavárnak bennünket. A társulat feladatának tekinti, hogy a megye művelődési házaiba eljuttassa a színházat, ahová természetszerűleg a Jászai Mari Színház nem jut el. Sajnos egyre kevesebb a tájelőadások száma: kevés az olyan művelődési ház, ahol fogadóképes színpad van, másrészt vagy nincs művelődésszervező, aki ambicionálná a programot, vagy nincs pénz az előadásra. Pedig szinte önköltséges áron játszunk. Legközelebb Várgesztesre megyünk áprilisban. Otthon a Népházban (Jászai Mari Színház) havonta egy-két előadást tudunk tartani, márciusban 2-án és 21-én játsszuk a Hal négyesben előadást.

– Nagy múltú színjátszók lépnek színpadra a komédiában, amiben ezúttal nem rendező, hanem dramaturg. Miért választotta a darabot?

– Nagy gond a választásnál, hogy olyat találjak, ami rászabható kicsi és egyáltalán nem fiatal társulatunkra. Ez egy ilyen darab, négy érett színjátszónak nyújt nehéz, de izgalmas játéklehetőséget. Egyéb más buktató is van, mikor darabon gondolkozom. Korlátozott, hogy én mit ismerek, mit találok, mi az, ami kiosztható ebben a speciális társulatban, és amikor minden összejönni látszik, kiderülhet, hogy valaki nem tudja vállalni, mert elköltözik vagy munkahelyet változtat, esetleg az egészségével van gond. Ez egy örökös kötéltánc.

Almásfüzitőn is nagy sikert aratott a Hal négyesben.
Almásfüzitőn is nagy sikert aratott a Hal négyesben.


– Mennyire dolgozta át a Zimmer–Kohlhaase páros színdarabját?

– Ez eredetileg egy zenés vígjáték könnyű dalbetétekkel. Bűnügyi tragikomédia, amit a dalocskák fölhígítottak bosszantó módon. Elhatároztam, hogy átírom a darabot a zenés betétek kihagyásával, a dalokban lévő információk dialógusba építésével. A dramaturgiai találmány bevált, sokkal feszültebb lett az előadás és talán humorosabb is. A rendező, Pápai Fecó már a fiatalabb generációhoz tartozik. Szeretném neki átadni egyszer a stafétát. Ő általában játszik a darabokban, de jobb szemű rendező, mint én, ezért ha nem játszik, akkor rendez.

– A tavalyi évtől kap az Orfeusz Társulat is városi támogatást Tatabányától. Hosszú ideig vártak rá.

– Az önkormányzatnak feladata a kultúra támogatása, és már szinte csak mi voltunk a művészegyüttesek közt, akik nem részesültek semmilyen segítségben. Fogalmazzunk úgy, hogy most ért be az Orfeusz Társulat 10 éves színvonalas munkája, most ért meg erre az elismerésre. A költségvetési támogatásból fedezni tudjuk a díszlet- és jelmezköltségeket, a szerzői jogdíjakat és egyéb kiadásokat.

– Mik az idei tervek, mivel foglalkoznak most?

– A Hal négyesben mellett játsszuk még Az ember, az állat és az erény című Pirandello-komédiát is. Tájolni szeretnénk vele a tavasz folyamán, ha hívnak bennünket. Jelenleg egy szatirikus francia darabon dolgozunk, aminek a Mások feje a címe. Rendkívül fordulatos színmű és remek szerepek vannak benne, ebben az évben bemutatjuk. Én persze már még előbbre gondolkozom, a jövő évi bemutatót készítem elő, de hogy mi lesz, azt nem árulhatom el, hátha akkor nem sikerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra gázoltak egy gyalogost Almásfüzitő közelében

A helyszínelés idejére lezárták az 1-es főút érintett szakaszát. Tovább olvasom