Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Az E.ON szerint a szépészeti szempontok másodlagosak egy gallyazásnál

Az E.ON Hungária Zrt.-vel szerződésben álló alvállalkozó a napokban megmetszette a villamos hálózat alatt álló fákat Komáromban. A munka minőségén több helyi is felháborodott, véleményük szerint kivégezték a fákat.


A villamos energiáról szóló törvény és a Nemzetgazdasági Minisztérium rendelete egyaránt kimondja: a villamos hálózat biztonsági övezetét sértő növényeket gallyazni kell. Ez az ingatlantulajdonos kötelezettsége. A komáromiak túlzásnak tartják a fák megcsonkítását. Szerintük több helyütt szó szerint kivégezték a növényeket.

Amennyiben a gallyazást a tulajdonos nem végzi el, úgy azt az E.ON Hungária Zrt. a jogszabályok rendelkezéseinek eleget téve és a törvényi felhatalmazás alapján az általa megbízott szakemberekkel elvégeztetheti. Így történt ez Komáromban is, a lakosok azonban felháborodtak, hiszen véleményük szerint az alvállalkozó barbár munkát végzett. Többen is elmondták, egyetértenek azzal, hogy a gallyazásokat el kell végezni, de most a balesetveszély elhárítására hivatkozva több helyütt szó szerint kivégezték a fákat. Annyira lemetszették az ágakat, hogy ennyi erőből akár gyökerestől is kivághatták volna őket.

A levágott ágak akadályozták a házak udvarából való kihajtást, így azokat elszállították.
A levágott ágak akadályozták a házak udvarából való kihajtást, így azokat elszállították.


– Tiszteletben tartjuk a jogszabályi előírást, értelemszerűen ezeket a gallyazásokat el kell végezni, de nem kell megcsonkítani a fákat. Több komáromi arról is panaszkodott, hogy a gallyazást végző szakemberek nyomdafestéket nem tűrő hangon válaszoltak nekik, amikor a házuk előtt álló fák miatt aggódtak –  mondta el a Kisalföldnek Radics Gábor, Komárom kommunikáci ós főtanácsadója. A munkát végző alvállalkozó kérdéseinkre nem válaszolt, az E.ON Hungária Zrt. sajtóreferensétől azonban megtudtuk, hogy éves szinten 2 milliárd forintot költenek gallyazásra, Magyarországon mintegy 100 ezer kilométer hosszú vezetéket kell karbantartaniuk. Ez magában foglalja a lakóövezeteket, a szántókat, a külterületeket, az erdőket egyaránt.

– Gallyazás előtt mindig felhívjuk a lakosok figyelmét, hogy ha egy mód van rá, akkor ezt a munkát az ingatlantulajdonosok maguk végezzék el. Ha 30 nappal a gallyazás előtt bejelentik az ilyen szándékukat, akkor az E.ON biztosítja az árammentesítést. Az alvállalkozók elsősorban azt tartják szem előtt, hogy a villamosenergia-törvény biztonsági övezetre vonatkozó rendelkezéseit betartsák, a szépészeti szempontok ebben az esetben másodlagosak. Az alvállalkozókkal megkötött szerződés feltétele azonban az, hogy megfelelő minőségű munkát végezzenek – tudtuk meg Egyházi Nikolettától. Az E.ON Hungária Zrt. sajtószóvivője hozzátette, amennyiben az önkormányzattól érkezik hivatalos panasz, azt kivizsgálják. Ha kiderül, hogy az alvállalkozó hibát vétett, akkor annak lehetnek jogi következményei.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gátépítés – jelenleg hatvanöt százalékban készültek el a munkálatokkal

Hatvanöt százalékban már elkészült a Komárom-Almásfüzitő árvízvédelmi gátrendszer. Tovább olvasom