Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A volt nokiások zöme elhelyezkedett már november óta

Az utolsó dolgozó is búcsút vett a Nokia telefonokat gyártó komáromi üzemtől november végén. Az ott dolgozók közül azok esetét nevezi sikertörténetnek érdekvédőjük, akik rövid időn belül el tudtak helyezkedni, a régi állásukéhoz hasonló bérezési és munkakörülmények közt. Ők az elbocsátásukkor kapott juttatásokból tartalékot képezhettek.

A Microsoft tavalyi, bezárásról szóló döntésével 1800 ember állása szűnt meg. Közülük már csak mintegy húsz embernek tart a felmondási ideje, a többieknek az is lejárt. Hasznos volt számukra a korábban a gyár területén megszervezett állásbörze. Kevesen kötöttek akkor rögtön megállapodást új munkaadóval, de az ott szerzett adatbázis alapján sikerült elhelyezkedniük. Erről lapunknak László Zoltán beszélt, aki a volt Nokia-gyár üzemi tanácsában és szakszervezeti csoportjában is vezető tisztséget látott el. Azt is elmondta, hogy mintegy ezer volt munkatársa már talált állást. Sokaknak ez egy-két hónapon belül sikerült. Főként Győrben, Tatabányán, Mosonmagyaróváron és Oroszlányban, ezeknek a városoknak a környékén dolgoznak. Páran kerültek távolabbi helyre, például Veszprémbe. Néhányan jobb pozíciót kaptak, de többen vannak, akik már többször is állást váltottak amiatt, hogy nem olyan béreket és munkakörülményeket biztosítottak nekik, mint a volt a telefongyárban. „Az álláskeresést segítve azt tapasztaltuk, hogy a munka világában nagyok az egyenlőtlenségek. Ahol alacsony a bérezés, ott létszámhiány is van általában, így a munkavállalóknak ezeken a helyeken havi kétszáz órát is kell dolgozniuk" – fogalmazott László Zoltán.

Búcsúképp a komáromi üzem dolgozói az állásbörzén egy-egy telefont kaptak ajándékba, ezt is a szakszervezet érte el a gyárbezárással kapcsolatos tárgyalásokon. Fotó: Gecsei Ádám
Búcsúképp a komáromi üzem dolgozói az állásbörzén egy-egy telefont kaptak ajándékba, ezt is a szakszervezet érte el a gyárbezárással kapcsolatos tárgyalásokon. Fotó: Gecsei Ádám


László Zoltán 14 évig járt dolgozni a bezárt komáromi üzembe és továbbra is a Vasas Szakszervezeti Szövetség tisztségviselője. Így sok volt nokiást most is érdekvédőként képvisel, mert szakszervezeti tagok maradtak és a gépiparban vagy elektronikai területen helyezkedtek el. Arról is beszélt lapunknak, hogy a három évvel ezelőtti nokiás leépítés után felerősödött a dolgozók idegennyelv-tanulás iránti érdeklődése és erre ingyenesen volt lehetőségük. Többen ezért az elmúlt hónapokban a határon túl kerestek munkát. Akik külföldön helyezkedtek el, azok jellemzően az építőiparban és a vendéglátásban dolgoznak. Van olyan házaspár, akik le is telepedtek Ausztriában, de páran csalódottan tértek haza Nyugat-Európából.

Munkahelyi nosztalgia
A Nokia 2000-ben kezdte meg komáromi tevékenységét, egykor 11 ezren is dolgoztak gyárában. A létszám három évvel ezelőtti megfelezése előtt már csak 4400-an, de összetartó családnak érezték közösségüket. Kisebb csoportokban a volt nokiások most is összejárnak és nagyobb találkozót is terveznek, hogy barátok közt felelevenítsék emlékeiket. Aki tartani akarja a kapcsolatot a régi kollégákkal, írhat a zolaszlo@gmail.com e-mail címre.

László Zoltán 14 évig járt dolgozni a bezárt komáromi üzembe és továbbra is a Vasas Szakszervezeti Szövetség tisztségviselője.
László Zoltán 14 évig járt dolgozni a bezárt komáromi üzembe és továbbra is a Vasas Szakszervezeti Szövetség tisztségviselője.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életetét menthet a krízisautó teája

Komárom-Esztergom megyében az Utcai Szociális Segítők Egyesületének krízisautóját november elseje óta, összesen hetvenkétszer riasztották és még nincs vége a télnek.
Tovább olvasom