Komárom és környéke

2016.04.13. 12:56

Kölcsönből, de egyszerre újul meg 17 útszakasz

Tizenhét útszakaszt újítanak fel Észak-Komáromban. Ehhez a város 10 éves futamidőre 2,25 millió eurós (702 millió forint) kölcsönt vesz fel. Keszegh Béla alpolgármester elmondta, a pénz, amit a korábbi években foltozásokra költöttek, több volt, mint a hitel kamata.

Sárai Evelyn


Az észak-komáromi önkormányzat kezelésébe 105 kilométer közút és 60 kilométer járda tartozik. Az utak téli-nyári karbantartására és a kátyúzásra éves szinten a költségvetésben 130–140 ezer eurót különítettek el, míg az összefüggő útszakaszok felújítására általában 200 ezer eurót. Ezek az összegek azonban csak egy-két utca rendbetételét fedezték.


 – Az elmúlt két évben például az Eötvös utcára több mint 8 ezer eurót, míg a Duna rakpartra 7 ezer eurót költöttünk el, de nem lehetünk elégedettek a minőségükkel – magyarázta az alpolgármester. [namelink name="Keszegh Béla"] hozzátette, a 2,25 millió eurós kölcsön éves kamata lesz körülbelül ennyi, tehát a város éves szinten így sem fog többet költeni, viszont egyszerre újulhat meg 12 városi és 5 örsújfalui utca. A hitelkonstrukció több szlovákiai városban, így Nyitrán, Léván és Érsekújvárban is sikerrel működik.

 

A Jókai utcán a járda és az úttest összefügg, így itt mindkettőt felújítják.


Az önkormányzati képviselők szinte kivétel nélkül támogatták a szándéknyilatkozatot. – A pontos kiírás most készül, a közbeszerzés átfutása, mivel nagy összegről van szó, két-három hónapot is igénybe vehet, így a tényleges felújítás idén ősszel vagy jövő tavasszal kezdődhet meg. A pályázaton csak olyan nagy cégek vehetnek majd részt, akik tízéves garanciát tudnak vállalni a felújított utakra. Ez azt is jelenti, hogy ennyi ideig a szolgáltatónak kell gondoskodnia a karbantartásról, így a város több pénzt fordíthat a többi szakaszra – mondta Keszegh Béla. 


Felújítják például a határátkelőhöz közel eső Lehár és Eötvös utcát, valamint a Duna rakpartot. A szándéknyilatkozatba bekerült a járdák helyreállítása is, azt, hogy az adott útszakaszhoz tartozó járdarészt fel kell-e újítani, egy külön szakmai csoport dönti majd el. Például a Jókai utcán a kettő szervesen összetartozik, így ott minden bizonnyal a járda is megújul, de az Eötvös utcán zöldszigetek választják el egymástól az utat és a járdát, ezért előbb megvizsgálják, hogy ott szükséges-e a felújítás. Észak-Komárom egyébként a hitelfelvétel területén jól áll, egy éven belül két korábbi kölcsönt törlesztenek, így ha a jövőben más fejlesztésre szeretnének hitelt felvenni, annak nem lesz akadálya. Az útfelújításra szánt 2,25 millió eurót 10 év alatt törleszti a város. Keszegh Béla kiemelte, ez az itt élőkre nem ró egyéb terheket, tehát nem fognak növekedni a helyi adók.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!