Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Város – tervező – ötletek

A nyitottság és európaiság fennen hirdetése ily módon némiképp hiteltelenné válik.
Hogyan működnek az úgynevezett közösségi kertek, ahol akár a városi panellakók is termeszthetnek zöldséget, gyümölcsöt? Miként hozható létre egységes, mégis egyedi arculat egy belvárosi sétálóutcán? Ilyen és ehhez hasonló aktuális kérdéseket feszegettek hétvégén azon a győri „várostervező napon", amelyet fiatal építészek, dizájnerek szerveztek, hogy elmondják, a fiatal városlakó generáció hogyan képzeli el a közösségi tereket – utcákat, vízpartokat, köztereket. És amelyen a meghívás ellenére a város vezető, befutott szakemberei közül mindössze ketten képviseltették magukat. Azoknak, akik szakmailag odaállhatnának a friss, új ötletek mellé, akiknek módjuk és lehetőségük lenne segíteni, hogy a város izgalmas közterekkel, akár formabontó megoldásokkal, használható és újszerű közösségi pontokkal jelenjen meg a térképen, úgy tűnik, nem érte el az ingerküszöbét az új generáció ötletelése.

Pedig a most végzett építészek azok, akik egyszer majd a városainkat, iskoláinkat, lakóparkjainkat tervezik – kivéve azokat, akik elvándorolnak külföldre, ahol talán meghallgatják őket –, akik kilépve a steril tervezőirodák falai közül, hidat jelenthetnek a városok és az azokat „használó" városlakók között. Szomorú, hogy azok a „nagy öregek", akik lelkesen vetik bele magukat az új sportcsarnokok, főterek és más, nagy presztízst hozó beruházások tervezésébe, nem kíváncsiak arra, hogyan látják a környezetüket a szárnyaikat most bontogató tervezők – a tanítványaik és munkatársaik –, hol és hogyan szeretnének élni azok, akiknek elvileg a most épülő tereket, utcákat tervezik. A nyitottság és európaiság fennen hirdetése ily módon némiképp hiteltelenné válik, különösen, hogy tőlünk nyugatabbra határozott trend az „alulról induló" kezdeményezések, a helyi közösségek ötleteinek felkarolása, ahol a várostervezésben és -építésben szerencsésen összeérnek a nagyberuházások és a „kis ötletek".

Reméljük, előbb-utóbb szót kapnak a nyitott szemmel járó, friss szellemiséggel gondolkodó és alkotó fiatalok is abban, hogy élhető, izgalmas, pezsgő városban élhessünk. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromharmad

Mégis azt mondom, hogy az öngólt nem kell még jobban berúgni az ellenfélnek. Tovább olvasom