Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Van hitelünk

Amikor a válságban valaki elveszítette a munkahelyét, ezzel együtt elveszítette minden esélyét, hogy fizetni tudja a havi törlesztést.

A napokban számos hír jelent meg a devizahitelekkel kapcsolatban. Sok minden elhangzott és azok ellenkezője is. A hét végére kezdett kikristályosodni, hogy mi is készül valójában, mikre irányulnak a kormány törekvései és kiket érinthet mindez.

Az bizonyos, hogy a devizahiteleket ki akarja vezetni a magyar piacról a magyar kormány. Erre több módszer kínálkozik, ezekről kezd tárgyalásokat a bankokkal Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki Orbán Viktor teljes felhatalmazását élvezi.

Egy másik irány a hitelesek megsegítéséről szólt. A kezdeti hírekkel ellentétben most egy konszolidált verzió látszik megvalósulni: azok a bajba jutott lakáshitelesek reménykedhetnek, akiknek a lakhatása veszélybe került – akár forintban, akár devizában vettek fel kölcsönt. Ez helyénvaló, hiszen az árfolyamok elszabadulása csak az egyik, s talán a kisebb gondja a nehéz helyzetbe kerülteknek. A nagyobb baj az, amikor a válságban valaki elveszítette a munkahelyét, ezzel együtt elveszítette minden esélyét, hogy fizetni tudja a havi törlesztést.

Értelmes tehát az elhatározás, hogy aki annak idején vállalta a drágább forinthitelt és nehéz helyzetbe került, ne szenvedjen hátrányt azzal szemben, aki évekig élvezte a devizahitel előnyeit és utána szakadt a nyakába a gigatörlesztés.

Itt érdemes tisztázni, mekkora a felelőssége az adósoknak saját helyzetük kialakulásában. Én úgy emlékszem, hogy annak idején, 2008 előtt egyrészt szó sem esett a széles nyilvánosságban az árfolyamváltozás veszélyéről. Másrészt szó sem esett arról, hogy egy esetleges gazdasági világválság milyen veszélyeket hordoz a mi kis lakásunkra nézve. Persze hogy nem, hiszen jó nyolcvan évvel előtte volt ilyen világfelfordulás. Én azt mondom tehát, a hitelt felvevő legfeljebb nem engedett a csábításnak, nem voltak az emberek kellően óvatosak, de felelőtlennek nem nevezném őket. A bankok pedig csábítottak feszt, a kormányok meg hallgattak.

A felelősség tehát közös. Hogy a cechet is közösen fizetik majd, arra nem mernék mérget venni. Az eddigi recept alapján a bankoknak fog fájni. Először. Aztán meg nekünk, számlatulajdonosoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűnbaki

Bár népszerűen hangozhat ez a szankcionizálósdi, attól még a gondok nagy része az ETO-nál is… Tovább olvasom