Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Törvényszerű

A törvény szigorítása pedig éppen azok dolga, akik most a választ várják.
Megdöbbentő bűnesetek tárgyalásai kezdődtek, folytatódtak, illetve végződtek ezekben a napokban Magyarországon. A romák elleni fegyveres támadások, Szita Bence meggyilkolása, a Prisztás-ügy mellett a soproni, két halálos áldozattal járt lőtéri támadás perét is élénk figyelem kísérte. A sajtóban ugyanakkor legalább akkora teret kapott egy ötödik ügy, melynek gyanúsítottjai kikerültek az előzetesből, és otthon, házi őrizetben várják a következő tárgyalást. A vád szerint a többtagú banda idős embereket vert meg és fosztott ki, ketten bele is haltak a kegyetlenkedésekbe. A nyomozás, a per és ezzel az előzetes fogva tartás viszont már négy éve tart, a törvény szerint ítélet nélkül ennél hosszabb ideig senki sem tartható fogságban. Ezért mehettek haza a gyanúsítottak.
A közvéleményt joggal irritálja az ügy ilyen fokú elhúzódása. A politika is megszólalt, a Fidesz frakciója például kérdőre vonta Navracsics Tibor minisztert az eset miatt. Itt azonban álljunk meg egy pillanatra, nehogy veszélyes vizekre tévedjünk a nagy lelkesedésben!

Az én demokráciámban egy perben, egy ítéletben a legfontosabb nem az, hogy megfeleljen a tömeg elvárásainak, a népítéletnek, hanem hogy megfeleljen a jognak. Ha égbekiáltó a különbség e kettő között, akkor nem a bíróságokat kell megdorgálni és rendreutasítani (például a miniszteren keresztül), hanem a jogon, azaz az odavágó törvényen kell változtatni. Például ha egy ügy indokolatlanul lassan halad, mert mondjuk nem készülnek el időre a szakértői vizsgálatok, akkor a gyorsítást lehetővé tevő, illetve azt ösztönző szabályokat kell hozni. A törvény átírása pedig éppen azok dolga, akik most értetlenkednek: a törvényalkotó képviselőké.

Persze számomra is úgy tűnik, ha mindenki feszesen végzi a munkáját, a legbonyolultabb ügy sem tarthat négy évig. A szörnyű soproni eset jó egy éve történt, s a mindössze négynapos tárgyalás után tegnap megszületett az ítélet. Aki követte tudósításainkat, azt érzékelhette, hogy alapos, körültekintő munka folyt a tárgyalóteremben, s ez alapozta meg az ítéletet is. Ami a törvény szerint szigorú. A legszigorúbb.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téglák a gyárhoz

A problémagyárat mi építettük, működtetjük, fizetjük a kárát, isszuk a levét. Tovább olvasom