Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Többlet és hiány

Ha valaki beírja az online keresőbe a vízgazdálkodás szót, szinte az első találat a kormányportál szakoldalára vezeti. A kifejezés magyarázata így szól: „A vízgazdálkodás magában foglalja a vizek hasznosítását és hasznosítási lehetőségének megőrzését, a vizek többletéből és hiányából származó kár megelőzését..." Ugyanitt a vízügy kifejezést „a vízgazdálkodással kapcsolatosan igazgatási feladatot ellátó szervek összessége" szóösszetételben határozzák meg.

Amikor országos népi kezdeményezést indítottunk a Szigetközért és feltettük a kérdést: „Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés napirendjére tűzze a szigetközi Öreg-Duna-meder és a győri Mosoni-Duna-szakasz vízgazdálkodási megoldásainak megvitatását?", azt akartuk, hogy húsz évvel a Duna elterelése után az itt élők végre hasznosítani tudják fo-
lyóikat! Sikerüljön megelőzni a vizek többletéből és hiányából származó minden kárt. A (helyi) vízügy pedig valóban maradéktalanul elláthassa ezeket a feladatokat.

Végül több mint 70 ezren kérték, hogy az Országgyűlés napirendjére tűzze az Öreg- és a Mosoni-Duna hasznosításának kérdéseit. Jövő kedden az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága kihelyezett ülést tart a dunakiliti duzzasztómű üzemirányítási épületében a népi kezdeményezésről. Eljönnek a fővárosi Duna-mozgalmak, lesznek meghívottak a Szigetközből, és a kezdeményezők szándékát is meghallgatják. Ez szép siker. Mi akadálya lehet annak, hogy a természeti környezetünkben is meglévő hiány tényleg többletté váljon, és az itt élők régi óhaja teljesüljön a megvalósítható megoldásokról?

Merthogy léteznek ilyenek. A győri Mosoni-Duna-szakasz hasznosításához (vízszintemeléséhez) szinte azonnal hozzá lehetne kezdeni. Ezzel együtt az Öreg-Duna esetében is létezhetnek olyan megoldások, amelyek a jelenlegi és a közösen óhajtott többlet (fele) vízhozamot is kezelni tudják úgy, hogy a szigetközi hullámtér teljes rehabilitációja megvalósulhasson.

A népi kezdeményezésben feltett kérdés sem arra nem tért ki, hogy gátakkal, sem arra, hogy gátak nélkül kell-e megoldani a Szigetköz ügyét, pusztán a téma napirendre tűzését szorgalmazza, szem előtt tartva a „vizek többletéből és hiányából származó minden kár megelőzésének kötelességét"!

Születhet olyan javaslat, ami a gyors megoldás felé visz, és dönthetnek úgy is, hogy még újabb tíz-húsz évet kelljen várni az eredményre, de azt is kimondhatják, hogy nem támogatják hetvenezer polgár akaratát. A döntés joga a Tisztelt Házé. És a számon kérhető felelősség is.

Olvasóink írták

  • 1. dsj 2012. október 05. 08:05
    „Ahogy a bősi problémát, és az ezzel járó összes veszteséget is a T.Ház hozta össze, úgy a helyrehozáshoz, illetve kárenyhítéshez is joga lenne. Ne legyen igazam, de nem számítok átütő sikerre, pedig minden szigetközinek szívügye a Duna-ágak és a partok rehabilitálása. Enélkül a vízi turizmus helyreállítása, az optimális talajvízszint beállása, a vízi közlekedés beindítása, stb..., reménytelen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vannak vidékek

Tovább olvasom