Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Szégyen

Amikor velem szemben állt, rám emelte vizenyős, sárga tekintetét, s meg akart szólítani, undort éreztem. Mindezt egy embertársammal szemben, s ez az, ami elgondolkodtatott.


Egy fura érzést hetek óta nem tudok tisztázni. Valahogy a szégyen, a felháborodás, a sajnálat, a lelkiismeretfurdalás és a megvetés keveréke ez. Leírom, s talán könnyebb lesz. Nekem, és azoknak, akik voltak már hasonló helyzetben.

Azok közé tartozom, akik nem tudnak rezzenéstelen arccal elmenni a hajléktalanok mellett. Erre a tényre ők bizony sokszor ˝lecsapnak˝: megszólítanak - kedvesen, s kevésbé kedvesen -  adakozó forintokért.

Természetesen tudom, hogy többségük nem arra költi a pénzt, amire kérte, mégsem tudok nemet mondani. Ezeket az eseteket mindig lerendeztem magammal, s mostanában ˝könnyebb˝ is magyarázatot adni ellenkező énemnek: közelegnek az ünnepek, érzékenyebbek az emberek nélkülöző társaik problémájára.

Megszokott helyre járok bevásárolni, ám egy ideje kerülő utakon közelítem meg az üzletet, s gyakorlom a pókerarcot. Ha mégis meglátom az ˝ősz hajú kéregetőt˝ a fent említett fura érzések azonnal elragadnak.

Pofátlansága, ahogy útját állja az embereknek és belehajol arcukba, szánalmas, könyörgő, szinte nyűszítő hangja olyan indulatokat vált ki belőlem, amiket ritkán tapasztalok.

Neki nem tudnék adni semmit, még egy jó szót sem. Taszít a lénye, gonoszság árad belőle, de nem tudok ésszerű magyarázatot adni az egészre. Amikor velem szemben állt, rám emelte vizenyős, sárga tekintetét, s meg akart szólítani, undort éreztem. Mindezt egy embertársammal szemben, s ez az, ami elgondolkodtatott. 

Gondolkodtam, de nem találom a választ: miért én érzek szégyent?

Olvasóink írták

 • 5. pentek133 2010. november 22. 18:09
  „Szerintem nagyon rossz kifejezés a "sajnálat" szó.Talán ezek az emberek ki is kérik maguknak,hogy sajnáljuk Őket.Vissza is vághatnának,hogy aki hülyére issza magát,vagy aki halálra zabálja magát,vagy akit ott hagy a barátja vagy barájnője,vagy átveri a legjobb barátja .....stb ,azokat nem jobban lehet sajnálni.Akit madzagon rángatnak a munkahelyén,megszabják a teendőit,uv.-ra küldik a felkészületlensége miatt,azoknál is valaki ,aki megtudja a rossz hangulatuk indokát ,azt mondja "sajnálom".Sokkal nemesebb szó: a segiteni ,segitség.
  Talán az undoritó ,erőszakos politkai szavak helyett a segitség szó a hogy an tudnék segiteni, sokkal
  előbbre vihetné az előitéletek kialakitását és a segitségre szoruló emberek helyzetét,helyzetüknek alakulását.”
 • 4. Cancer 2010. november 19. 15:45
  „Igen, ez a gond a legtobb hajlektalannal, ha kajat adsz neki fogja es eldobja. Ettol fuggetlenul osszetett ez a problema, es van olyan hajlektalan, akit lehet sajnalni. A nagyja azonban valoban nem erdemel sajnalatot.”
 • 3. Goldmund 2010. november 19. 09:04
  „Teljesen egyetértek Pancserrel!

  Annyit tennék hozzá, hogy a hajléktalanszállóra sokan nem akarnak bemenni, mert ott ugye SZABÁLYOK vannak. Pl. nem lehet ittasnak lenni, hangoskodni - pont a többiek érdekében. Az utcán (aluljáróban, pályaudvaron stb.) meg lehet.”
 • 2. ortadon 2010. november 17. 22:24
  „Múltkor kaját adtam neki....
  Majdnem leköpött...”
 • 1. pancser 2010. november 17. 20:22
  „Hölgyem, igazat adok Önnek. Magam úgy általában nem szeretem a hajléktalanokat, még csak nem is sajnálom őket, legfejebb azért, hogy nem kaptak rendes nevelést. Ha van is néhány balsorsú, de a többség maga teszi azt nap mint nap, amit tesz. A háborúban rengeteg családnak veszett oda az otthona és mégis néhány év és senki nem lett hajléktalan a lebombázott lakások lakói közül. Munka nélkül meg pláne nem maradtak, hiszen volt mit újjáépíteni. A mai hajléktalanok többsége nem épít semmit csak a markát nyújtja,közban zaklatja a többi embert. Igenis el kell őket távolítani az utcákról aluljárokból terekről, ne ők határozzák meg a környezetünket. Mint embereket nyilván nem hagyhatjuk éjhen halni és maegfagyni őket, de mi határozzuk meg a kereteket és nem ők!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szülni tessék, de gyorsan!

Egy valami biztos a mai Magyarországon: a bizonytalanság. A mindennapokat illetően, s lásd nyugdíjhacacáré, a jövőt illetően is. Tovább olvasom