Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Szabályos

Nem azt építik a települések, amire a legnagyobb szükségük lenne az embereknek, hanem azt, amire éppen a támogatást adják.
Lovas nemzet a magyar, mondják, mondjuk magunkról, mégis gyakran átesünk annak túlsó oldalára. Talán mert azt is mondják, mondjuk, hogy amit érdemes megtenni, azt túlzásba vinni is érdemes. Ezzel pedig nem értek egyet. Sajnos túl sok példát tudok arra, amikor precízen, pontosan, már-már túlságosan is betartjuk a szabályt, és tarka marhaság jön ki belőle. Éppen amiatt, mert precízen és pontosan...

A minap láttam például a tévében, hogy a színházi emberek panaszkodnak, merthogy a színpadon sem szabad dohányozni, az új szigorítások miatt. Védeni kell az emberek egészségét, a dohányzás pedig káros. Így aztán a színészek többek között preparált szivarral próbálkoznak, amibe elektromos cigarettát rejtettek el (mellesleg tegnap olvastam, egy amerikai szivar szájában felrobban egy elektromos cigaretta és kiverte néhány fogát). Ez például egy olyan túlzás, amit elkerülhetnénk, nyugodtan kivételt lehetne tenni a színpadi bagófüsttel, nem hiszem, hogy bármi kárt okozna. De nem.

Aztán néhány napja hallhattam beszámolót újságíró kollégáimmal együtt a gönyűi erőmű építéséről. Megtudtam, hogy az oda vezető, illetve onnan elvezető gáz- és villanyvezetékek kiépítése sem nélkülözte a furfangos kunkorokat – szó szerint is. Mert ki kellett kerülni azt a területet, ahová éppen befészkelt egy fekete gólya. S ami még jobb, egy gyümölcsösből kellett volna néhány fát kivágni a vezeték útjából, de nem lehetett, mert azt uniós támogatással telepítették, és akár egyetlen fa kivágása miatt is vissza kellene fizetni az egész támogatást. Így került a vezeték az autópálya túloldalára, aztán meg vissza. A természetre, környezetünkre vigyázni kell, de azért lássuk az erdőtől a fát!

S ha már a pályázati pénzeknél tartunk, többször szembesültünk vele: nem azt építik a települések, amire a legnagyobb szükségük lenne az embereknek, hanem azt, amire éppen a támogatást adják. Vannak is csuda játszóterek, tanösvények, meg lift a községházán. Persze, jó dolgok ezek. Ha már mindenünk megvan egyébként. De ettől messze vagyunk.

Azt mondom tehát, hogy vannak rossz szabályok. S ha vannak, nem igazodni kellene hozzájuk, hanem meg kell azokat változtatni. Aki találkozik ilyen rossz szabállyal, kezdeményezze, hogy kijavítsák. Érezze mindenki kötelességének. Ne várja a csodát. Mondjuk szóljon annak, akire tartozik. És aztán mindenki tegye a maga dolgát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyi közügy

˝Napi szinten kerestek nálunk munkát, s minden héten előfordult, hogy egy-egy család úgy gondolta,… Tovább olvasom