Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Ruha teszi

Azzal, hogy felöltözünk, a tiszteletet adjuk meg an-
nak, amiért összegyűlünk.

Nem először ütköztem meg rajta, de egy karácsonyi ünnepségen újra rácsodálkoztam, mennyire elfelejtettük megadni a módját az ünnepnek, legalábbis, ami az öltözködést illeti. Tornacipős gyerekek, kapucnis felsős kiskamaszok népesítették be a templomi(!) ünnepség színterét, néhányukra nézve meg nem mondta volna senki, hogy nem egy hétköznapi számítógépezésre, hanem adventi gyertyagyújtásra jöttek össze. Ahogy egy átlagos színházi előadáson is hemzsegnek a sportcipős, kopott farmeros kisebbek-nagyobbak a közönség soraiban, akiknek a szüleik nyilván meg vannak győződve róla, hogyha a cipő ára megközelíti a minimálbér felét, akkor az nyilván a színházba is jó lesz... Vannak ugyan kamaszok, akiken látszik, hogy „kitettek magukért”, jó részük azonban szemmel láthatóan erős tévedésben van azt illetően, mi a különbség egy színielőadás és egy szilveszteri parti között. (Tévedés ne essék, én már a női magazinokon nevelkedett nemzedék tagja vagyok, aki tudja, hogy a farmer is lehet gálaruha, és a póló-zakó összeállítás sem szentségtörés.)
Hogy hol csúszik el a dolog valahol a kisbabák szinte kötelező felcicomázása és a kapucnis felső között, nem tudni, de az bizonyos, hogy nem pénzkérdés: gyakran a legszegényebb családok azok, akik, ha a kínaiban vett „ünneplős” cipővel is, de megadják a módját az alkalomnak.
Mert hát az ünnep az más, és nem véletlen, hogy ez időtlen idők óta, minden kultúrkörben első látásra kitűnik. Azzal, hogy felöltözünk, a tiszteletet adjuk meg annak – embernek, ünnepnek, eszmének, alkalomnak –, amiért összegyűlünk. S ahogy készülődünk, a lelkünket is felöltöztetjük, jelezvén, érezvén, hogy ez a nap más, mint a többi. Ezt az érzést kívánom minden sportcipősnek, ha előbb nem, hát néhány év múlva, a felnőttkor küszöbén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szelídség, jóság

A fényt nem látták meg azok, akik a törvényeket saját személyükre szabják. Tovább olvasom