Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Nem értik

Így van ez rendjén, a kormány kormányoz, a diák meg diák, meg különben is, alakult már kormány jószerével egy kollégiumi szobából, szóval, ki tudja.
Egy hét van karácsonyig, szívek, városok feldíszítve, forralt borok illata lengi be az utcákat, megjött a hideg is, itt-ott hópihék szállingóznak, cinkék csipegetik a madáretetőkből a fekete napraforgószemeket, párhuzamban zakatol a lelki és a közéleti advent, tele minden várakozással. Nyílnak az adventi naptárak ablakocskái, s csak úgy potyognak ki belőlük napra nap a lágyan olvadó csokoládépasztillák, a kormány is gőzerővel teszi a dolgát, ahogy a miniszterelnök mondta a múlt hétről: „Hétfőn megcsináltuk a költségvetést, szerdán a gáz-, távfűtés- és villamosáramár- csökkentést, csütörtökön megoldottuk a jövő évi minimálbért, és a hét végéig megoldjuk a felsőoktatási reformot is." Van miben bízni tehát, lesz ajándék az ország karácsonyfája alatt.
De van, akiknek ez sem elég. A diákok az utcára mentek, a Parlament

elé vonultak, hidakat foglaltak, transzparenseket írogattak, követelőztek, értetlenkedtek. Holott az oktatási államtitkár szerint megfeszített munkával, minden feladattal tartani tudják az előre kijelölt határidőket a közoktatás átalakítása során, és még Selmeczi Gabriella is megmondta, hogy a diákok az átalakítások egyértelmű nyertesei lesznek. Minden más rosszindulatú kiszivárogtatás, amivel szemben a kormány védtelen.
Nem is értik, miről beszéltek a diákok, amikor hazugságnak nevezték, hogy az állam mindenkinek kifizeti a felsőfokú tanulmányait ösztöndíj, részösztöndíj, diákhitel formájában, mert úgy látják, a tervek szerint ez kizárólag 10.480 ösztöndíjasnak, a lakosság egy ezrelékének jár, mindenki másnak tandíjat kellene fizetnie, méghozzá az egyik legmagasabbat Európában. Nem értik, miért mondták, hogy az a Fidesz vezeti be a tandíjat, amely 2008-ban leszavaztatta a jelenleginek a csekélyebb változatát, kizárva a társadalom legnagyobb részét a felsőoktatásból, egy szűk elit kiváltságává téve azt.

Bár az ígéretek szerint érkezett a hétvégén egy romkocsmás miniszterelnöki üzenet a keretszámok eltörléséről, úgy érzem, lesz még ez ügyben némi álláspont-polírozás. De hát így van ez rendjén, a kormány kormányoz, a diák meg diák, meg különben is, alakult már kormány jószerével egy kollégiumi szobából, szóval, ki tudja.

De nem is ez az asszó gondolkodtatott el – hiszen a lelke mélyén mindenki tudja, hogy nincs ingyen sem a kenyér, sem a tudás és az igazi vita a mértéken van –, hanem az a házelnöki és kormányszóvivői eszmefuttatás, miszerint nem értik, mi ellen tiltakoztak a tüntetők, hiszen őket már nem érinti a keretszám csökkentése, bent vannak a felsőoktatásban, a szabályozások a ma még középiskolába járókra vonatkoznak majd.

Nem értik. Szokatlan manapság, valóban. De nem értés helyett jobb lenne, ha mégis próbálnánk megérteni, ha örülnénk a sokat dorgált új nemzedéknek, akik a példa szerint az önös érdekeken, politikai identitáson túl mégis tudják, mi a társadalmi egymásrautaltság, a szolidaritás, az, ami ma velem történik, holnap veled történhet igazsága. Mert tandíjjal vagy anélkül, csak nyerhetnénk vele.

Olvasóink írták

  • 1. dsj 2012. december 19. 09:39
    „Orbán: ,,Hétfőn megcsináltuk a költségvetést, szerdán a gáz-, távfűtés- és villamosáramár- csökkentést, csütörtökön megoldottuk a jövő évi minimálbért," pénteken végleg tönkretettük az országot.
    Na ez egy jókora csúsztatás! Álhír! Nem is értem, ugyanis kellett ehhez két és fél év is, ha nem számítjuk bele az ellenzéki időszakban sikerre vitt bomlasztó tevékenységet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Küszöb

Nem, a Duna nem faló, hanem húsz éve mulasztásos törvénysértésünk áldozata. Mostani valójában… Tovább olvasom