Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Mint kis pont...

Ezen a napon Sopronpusztánál kisemberek alakították a történelmet.

Amikor az ember, mint kis pont, történelmet ír, nem is fogja fel tettének jelentőségét. Jóval később döbben csak rá, hogy történelmi pillanatoknak volt részese. Boldog vagyok, mert lesz mit mesélnem az unokáimnak – nyilatkozta évekkel ezelőtt az 1989-es Páneurópai Piknik egyik szervezője, amikor arról faggattam, tudták-e azon az
augusztusi délutánon, hogy milyen fontos történelmi eseménynek a részesei.

A válasz tehát az volt, hogy nem tudták. A piknik és a határáttörés fontossága csak jóval később tudatosult mindenkiben. A szervezőkben, a szolgálatukat teljesítő útlevélkezelőkben és a menekülő keletnémetekben, akik akkor, ott megadták az első komoly döfést Erich Honecker rezsimjének. Lehet vitatni a Páneurópai Pikniknek a berlini fal leomlásában játszott szerepét, de minden esetlegességével, amatörizmusával együtt el kell ismerni a jelentőségét. Ezen a napon Sopronpusztánál kisemberek alakították a történelmet. Jó ideig senki nem tudhatta, plecsnit kap a mellére, vagy büntetést. Az egyik határőrtiszt úgy fogalmazott: „Furcsa, Janus-arcát mutatta a rendszerváltás előtti utolsó évben a magyar politikai vezetés. Egyik arcával előre-, a másikkal hátratekingetett." Meg akartak felelni a Nyugat elvárásainak és lojálisak akartak maradni a szocialista táborhoz is.

Ma már nem vitatják, bátorság és kurázsi kellett ahhoz, hogy tucatnyi demokrata politikai nagygyűlést szervezzen a rettegett vasfüggöny tövében. Azt is elismerte az utókor, hogy nagyon is sok múlott a szolgálatot teljesítő határőrök lélekjelenlétén, emberségén. Nekik köszönhető, hogy a keletnémetek menekülése nem torkollott tragédiába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzet-köz

Baka András elmozdítása hiába volt jogellenes. Tovább olvasom